Foto: STEFAN SAMUELSSON
UTLANDSUPPDRAG. Tao Hemberg Jankel åker nu till Australien och jobbet som trainee på Business Sweden.
Foto: STEFAN SAMUELSSON
UTLANDSUPPDRAG. Tao Hemberg Jankel åker nu till Australien och jobbet som trainee på Business Sweden.

Fick internationellt drömjobb

Alingsås

Hans första uppdrag blir att öka den svenska e-handeln mot Australien. Nu flyttar den 27-årige alingsåsaren Tao Hemberg Jankel till Sydney och jobbet som trainee på Business Sweden.

– Det känns helt fantastiskt. Jag vill lära känna mig själv mer och även andra människor. Då är det bästa att ge sig ut i världen, säger Tao Hemberg Jankel när AT träffar honom drygt en vecka före avresan.

Han berättar gärna om sin väg till det internationella drömjobbet. Uppväxten i Alingsås avslutades med studier och studentexamen på programmet Samhäll ekonomi på Alströmergymnasiet. Därefter blev det jobb i Norge under några år.

– Jag knegade och tjänade pengar, säger han.

Fristående kurser

Men så småningom var det dags att söka till en utbildning. Betygen räckte emellertid inte för att komma in på civilekonomprogrammet på Handelshögskolan i Göteborg. Och högskoleprovet blev inte heller någon framgång för Tao. Lösningen blev de fristående kurserna som också finns på Handels.

– Det finns en egen sektion för det på skolan, säger Tao, som fick tipset av en släkting.

Väl inne på skolan dröjde det inte länge förrän Alingsåskillen hittade sin grej – företagsekonomi med ledarskap och marknadsföring.

– När jag läste min första kurs i företagsekonomi kände jag att där verkligen fanns de ämnena som jag tyckte om, säger han.

Termin i Tokyo

Efter de tre första åren på Handels ville han studera vidare och ta en Masterexamen. Han kom in på den utbildningen efter att ha gjort ett internationellt prov kallat GMAT. Nu har det gått ytterligare två år och Tao Hemberg Jankel har en ”Master of Science in Business administration”, med inriktning på innovation och industriellt ledarskap.

Intresset för att jobba utomlands väcktes dels i kontakten och studentkårsarbetet med utbytesstudenter på Handels, dels under en utbytestermin i Tokyo.

– Det var där hela det här suget efter att åka utomlands växte ännu mer, säger han.

Gillar Sverige

För några månader sedan fick Tao syn på en annons om traineetjänsten på halvstatliga Business Sweden, en efterföljare till Exportrådet. Han sökte och fick jobbet.

Nu väntar fem månader i Sydney och sedan ett halvår i Moskva. Därefter fortsätter traineearbetet under ett år på en plats som ännu inte är bestämd.

– Första projektet är att öka e-handeln från Sverige mot Australien. I Moskva vet jag inte än vilket projekt det blir.

I framtiden vill dock Tao Hemberg Jankel komma tillbaka till Sverige.

– Ja, jag vill nog det. Jag gillar det svenska samhället, framför allt att utbildningen är gratis här. Det gör mycket för samhället, säger han.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher