Foto: Katrin Niklasson
PÅ PLATS. Konstnären Michael Johanssons utställning Rumsligheter och andra hemligheter  öppnar på lördag, i närvaro av konstnären själv.
Foto: Katrin Niklasson
PÅ PLATS. Konstnären Michael Johanssons utställning Rumsligheter och andra hemligheter öppnar på lördag, i närvaro av konstnären själv.

Föremål att minnas till

Alingsås

– Alla har sina egna minnen och egna kopplingar till de här föremålen. Det är fint att jag måste lämna en del till betraktaren.
Det säger Michael Johansson, som i den Alingsåsaktuella utställningen Rumsligheter och andra hemligheter skapar skulpturer gjorda av vardagliga föremål.

Michael Johansson, som är uppvuxen i Trollhättan men numera bosatt i Berlin, har en lång rad soloutställningar i flera olika länder på sitt cv. Nu finns hans utställning Rumsligheter och andra hemligheter i Alingsås konsthall, där vernissage äger rum på lördag.

Vardagliga föremål

– Skulpturerna består av saker jag samlat ihop på loppisar. Det är saker folk har levt med men som av olika anledningar hamnat på depå, berättar Michael Johansson, som låter såväl kylskåp och dammsugare som matlådor och resväskor bli kubformade skulpturer.

– Det är en neutral form som det finns en slags fulländning i. Det låter sakerna inom varje verk få ta sin plats, säger Michael.

Många liv

Föremålen i verken har levt egna liv, ibland väldigt långa liv, på skilda platser med olika människor innan de hamnat i Michaels ägo och blivit skulpturer.

– Det är viktigt, att man ser att de varit med och att människor använt dem. Det kan vara saker som levt
hundra olika liv, säger Michael,
som hoppas att verken ska väcka betraktarens egna minnen till liv.

Egna kopplingar

– Alla har egna minnen och egna kopplingar till de här föremålen. Det är fint att jag måste lämna en del till betraktaren, säger Michael, och fortsätter:

– Om en konstnär gör något annat än att måla finns det nästan alltid åsikter om det, och det får man ha. Men istället för att fokusera på om det man ser är konst eller
inte hoppas jag kan man tänka till på vad det man ser kan betyda.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher