VIK-tränare Niclas Springh är förväntansfull.
VIK-tränare Niclas Springh är förväntansfull.

Hett derby inleder säsongen

Handboll

Det väntar ett minst sagt hett derby när division III-handbollen drar igång.
Vårgårda IK tar emot Sörhaga HK på hemmaplan under torsdagen – och publiken kan förvänta sig två heltaggade lag.

Niclas Springh, tränare i Vårgårda, har den här säsongen ett ungt men hungrigt och utvecklingsbart lag att leda.
– Jag tycker varje spelare på individnivå blivit bättre under försäsongen och då blir också laget bättre. Vi har tappat några av spelarna som bara kom då och då, de som är kvar är de som verkligen vill spela handboll. Det innebär att vi kan bedriva bra träningar även när vi är lite färre spelare.
Profilen på Vårgårda är fortsatt väldigt ung, men det är också något som Springh gillar.
– Att träna ett ungt lag som vill utvecklas är anledningen till varför jag fortsätter. Det är spelare som lyssnar och tycker handboll är det roligaste som finns. Totalt ligger truppen på 15 utespelare och tre målvakter, med ett par spelare till som sagt att dom ansluter senare.

Vad förväntar ni er av den här säsongen?
– Först och främst ska vi etablera oss i division III. Vi vet om att vi kommer få det tufft i vissa matcher och fokus kommer vara på att kämpa i 60 minuter. De matcher vi inte vinner får vi se som bra träningspass.
Ni inleder med ett derby, det måste vara kittlande?
– Absolut! Killarna tycker det här är den roligaste matchen på säsongen och det märks. Många känner varandra och har spelat ihop under årens lopp. Det blir en väldigt speciell match. Vi får satsa på att dra ner på tempot och ha långa anfall, Vi har allt att vinna, helt klart.

Starka nyförvärv
Sörhaga å sin sida kommer från att ha åkt ur division II och ser med flera starka nyförvärv ut att sikta på en snabb comeback.
– Samtliga nyförvärv tycker jag bidrar med både spets och bredd till truppen. Vårt mål är att spela rolig handboll med fart, där vi vill vara i det övre skiktet bland lagen i serien, säger nya huvudtränaren Arvid Spetz som i år basar över laget tillsammans med assisterande tränaren Sebastian Martinez:
– Det var perfekt för mig och Sebastian att lära känna varandra under fjolårssäsongen. Hans intresse för de små detaljerna kompletterar mig som tränare på ett bra sätt, säger han.

Favoritskapet torde ligga på er i år, hur hanterar ni det?
– Hur andra ser på oss och våra chanser lägger jag ingen större vikt vid. Vi ska göra en så bra säsong som möjligt men jag skulle ljuga om jag sa annat än att vi såklart vill upp igen.
– Men framförallt vill vi fokusera på att spela en bra handboll som gör oss väl förberedda för om vi skulle gå upp. Så vi är redo om så skulle bli fallet.
Sörhaga har som sagt plockat in flera intressanta namn under försäsongen och ett nytt tillkom i dagarna i form av målvakten Joakim Svensson, inlånad från Alingsås HK.
– Tyvärr skadade Marcus Karlsson sitt knä nyligen och det finns risk för att det är illa. Så vi har tagit in Joakim på lån i ett par månader.
Hur känns det att börja med ett derby?
– Hur kul som helst! Det ska bli härligt att komma igång och roligare öppningsmatch kan man knappast få. Dessutom är det skoj att se att handbollen lever i Vårgårda, det tjänar alla på.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher