• I VÄNTAN PÅ FINALEN. Jennifer Båtemyr och hennes två barn tar dagarna fram till finalen i Svenskt Trav-Oaks med ro på hemmaplan. Här syns hon, Michelle och Milian tillsammans med en av hästarna på gården i Hägrunga.
  • Mily och mamma Blixtra Tånga i hagen.

Ingen dröm är för stor

Trav

Ingen dröm är för stor. Fråga bara Jennifer Båtemyr, 26, från Vårgårda.
På söndag startar hennes första uppfödning, 3-åriga Mily, i Svenskt Trav-Oaks på Solvalla.
– När Mily vann försöket skrek och grät jag om vartannat, säger hon.

Det är tydligt att det nu 3-åriga stoet betyder väldigt mycket för Jennifer och sambon Johannes.
Inte bara för att hon har en löpskalle av guld, utan även för att hon fanns tillhands när familjen behövde stöttning.
– Vår dotter Michelle föddes i vecka 25 och vägde bara 855 gram. Vi bodde på sjukhus tre månader efter födseln och när vi kom hem handlade mycket om att hitta en så normal vardag som möjligt, säger Johannes.
Jennifer skruvar lite på sig och fortsätter:
– En tid efter att vi kom hem från sjukhuset var det dags för mamman (Blixtra Tånga) att föla. Hon skötte den biten alldeles galant på egen hand. Tio minuter efter att Mily var ur mammas mage hämtade Johannes in henne från hagen och bar in henne i stallet. Att mitt i allt mörker få vara med om en sådan händelse var otroligt stort och något vi aldrig kommer att glömma.

Hästen är också delvis döpt efter dottern Michelle, som nu hunnit bli fyra år.
– Vi bestämde oss för att ta hennes två första bokstäver och de två sista från kusin Lily. Då blev det Mily, eller Michelle I Love You, vilket passar väldigt bra (skratt).

Blixtra Tånga är mamma
När Alingsås Tidning hälsar på hemma hos Jennifer frossar lilla Michelle i de kakor som står framdukade på bordet.
Hon är som vilken 4-åring som helst, och var faktiskt med mormor Lotta när Mily vann sitt försök på Solvalla.
– Mamma har alltid haft hästar och jag blev intresserad tidigt. Jag körde en del ponnytrav när jag var liten, men har kanske mer haft en dröm om att få föda upp en egen häst. När jag fick chansen att låna Blixtra som fölmärr kände jag att det var ett utmärkt läge att prova på.
Blixtra Tånga var för övrigt själv en duktig travare, och tjänade 649 000 kronor på sina 63 starter.
Faktum är att flera av dem som var med på henne har en del i Mily.
– Det känns såklart lite extra. Hästen är uppdelad på 20 andelar, och de flesta som är med på henne är från Vårgårdatrakten. Så vitt jag vet blir vi ett stort gäng som åker upp till Stockholm nästa helg, berättar Jennifer.
Hur var Mily under sitt första levnadsår?
– Hon var väldigt lätt att ha och göra med. Visst, det fanns en del temperament och så, men det ska ju travhästar gärna ha. Jag brukar kalla henne för min lilla krigare, för att hon alltid gör sitt bästa och kämpar.

Jennifer tömkörde Mily själv innan hon gick till proffsträning hos Peter Untersteiner på Halmstadtravet. Då var hon ett och ett halvt år.
– När hon lämnade gården här blev det ett väldigt tomrum, men samtidigt visste jag att hon skulle få det bra hos Peter. Svend Dyhrberg körde in henne, och när jag pratade med Peter sa han att Mily var ganska besvärlig till en början. Men skötaren Emma, som verkligen älskar hästen, stod på sig. Jag måste säga att hon har en väldigt stor del i framgångarna. Emmas omsorg och tålamod med hästen har varit en avgörande faktor.

”Bara glädje i kroppen”
Tävlingsdebuten gjorde Mily i juni i år, och givetvis blev det seger.
– Hon lever mycket på sin inställning, och ger sig aldrig. Mily är extremt bra bakifrån när hon får spara speeden. Hon kan verkligen flytta på sig, säger Jennifer.
Totalt har det blivit fyra segrar på sex starter, där den senaste alltså kom förra söndagen i uttagningen till Svenskt Trav-Oaks:
– Känslan innan start var att hon skulle ha en bra chans att bli topp tre, men att nå hela vägen fram vågade jag inte tro på. Läget var trots allt inte det bästa (spår elva) och det var tuff konkurrens. När hon korsade mållinjen först av alla var det bara ren glädje i hela kroppen, säger Jennifer, som såg loppet via datorn på jobbet.
– Jag bara skrek rakt ut, och sen kom tårarna. Mina kollegor kan mycket väl ha fått hörselskador, haha. Det tog ett tag innan jag fattade vad som hade hänt.

I finalen har Mily fått spår fyra.
– Jag tror det passar bra. Får hon en position i andra, tredje utvändigt kan det bli en riktigt fin slutplacering, säger Jennifer.
Kan hon vinna?
– Ingenting är omöjligt. Men det är några väldigt bra emot. Dibaba övertygade enormt på mig i försöken. Trots en del hel strul var hon bara bäst. Det kan bli tufft att rå på henne.
Om hon vinner, jag säger om, vad händer då?
– Då ringer i alla fall jag till mitt jobb och säger att jag inte kommer på måndag, svarar Johannes lika snabbt som övertygande.
Jennifer fortsätter:
– Det kommer bli många glädjetårar, och inte bara för att det är ett stort lopp. Utan mer kanske för att Mily betytt så mycket för mig och min familj. När det var mörkt och jobbigt i livet där ett tag lyste hon upp vår tillvaro.

Ljus framtid
Oavsett om den lilla krigaren Mily vinner Oaks eller ej går hon en ljus framtid till mötes.
– Det viktigaste är ändå att hon får vara hel och fräsch. Sen har vi ju en dröm om Stochampionatet. För mig som varit på Axevalla just den helgen i så många år är det loppet nummer ett, säger Jennifer, som efter Mily fött upp ytterligare två hästar.
– Jag vill gärna fortsätta att göra det, och visa att man kan nå långt även med väldigt små medel.

Som sagt, ingen dröm kan bli för stor.

Fotnot: Mily är anmäld till premiechansen, vilket innebär att prispengarna dubbleras i finalen. En seger skulle med andra ord innebära 2,8 miljoner in på kontot.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher