Foto: KATRIN NIKLASSON
Claes Andreasson bjuder på både kända och okända artister i sin spellista.

Känt och okänt i Claes topplista

Min Spotifylista

Här är min lista. Ooootroligt svårt att bara ta 10 låtar så det blev ingen Abba, Billy Joel eller ELO 😥

(Your love keeps lifting me) Higher & Higher – Jackie Wilson
En fantastisk låt som man aldrig tröttnar på. Bruce Springsteen kör den ofta på gig ,Rod Stewart har också gjort den men bäst är den här i orginal med Jackie Wilson som släppte den 1967. Bonusinfo:Van Morrisson (en annan favorit) har gjort en grym låt som heter Jackie Wilson said, också värd att kolla upp.

Across 110th street-Bobby Womack, Only the strong survive-Jerry Butler, We people who are darker than blue-Curtis Mayfield, Flamenco sketches-Miles Davis är också bra grejer som inte fick plats här.

Knocks me off my feet – Stevie Wonder
Tagen från världens bästa album (i konkurrens med Born to run-Bruce Springsteen) Songs in the key of life (1976). Inte ett dåligt spår och då är det en dubbel-LP. Dessutom så låg det en EP i konvolutet med 4 extra spår som också var suveräna. Ett geni som jag hade förmånen att se live i Scaniarinken (!) 1982. Missa heller inte liveversionen av Ribbon in the sky från 1995.

Ain’t good enough for you – Bruce Springsteen
Det borde inte vara möjligt men det bästa albumet som släpptes 2013 var inspelat 1977. Bruce skulle göra uppföljaren till mästerverket Born to run (1975) och låste in sig med sitt band i studion och spelade som vanligt in en mängd låtar bara för att hela tiden ändra sig om inriktningen på det som skulle bli Darkness on the edge of town (1978). Han var influerad av punken och ville ha ett mer skitigt, rockigt album vilket gjorde att han slängde ett helt album i soporna. Det dröjde således 37 år innan albumet släpptes under namnet The Promise där den här pärlan ingår.

God only knows – Beach Boys
Ytterligare ett geni: Brian Wilson, som när han hade hört Rubber soul med The Beatles ville överträffa det och höll på att bli galen på kuppen. Otaliga är historierna om inspelningen av det klassiska albumet Pet Sounds från 1966 med God only knows som juvelen i kronan. Detta ledde i sin tur att Paul McCartney ville bräcka Pet Sounds som han tyckte var enastående och sedan gjorde albumet Sergeant Pepper.

Heart to heart – Kenny Loggins
Jag måste ha med något från västkusteran slutet av 70-, början av 80-talet där jag blev oerhört influerad av artister som Christopher Cross, Kenny Loggins, Michael McDonald, David Foster och Bill La Bounty. Denna är från plattan High adventure från 1982 som är otroligt bra. Skriven av Loggins och Michael Mcdonald som även skrev den Grammyvinnande What a fool believes till Doobie Brothers.

Something – The Beatles
Jag tycker att Something är Beatles bästa låt och det är ju så galet att den är skriven av George Harrison! Från finfina Abbey Road.

Ready to take a chance again – Barry Manilow
Oj,oj,oj vilken låt detta är. Introlåt till filmen Tjejen som visste för mycket 1980.

Wait on love – Michael Bolton
Det blev väldigt mycket AOR under en period med favoriter som Journey, Foreigner, Whitesnake m.m. Mest av alla plattor gillade jag Raised on Radio med Journey och sångaren Steve Perry men det var svårt att välja en låt därifrån så jag tog en där delar av Journey är med men med en makalös Michael Bolton i sitt esse från The Hunger albumet.

If i didn’t have you – Amanda Marshall
Okänd pärla och vilken sångerska! Kunde valt vad som med Sheryl Crow också.

Hon kommer med sommaren – Arvingarna
Var ju tvungen att ha med en egenskriven låt också 🙂  Vi hade spelat in lite låtar hos Mats Persson (Gyllene tider) i hans berömda Tits&Ass studio där bl.a. många Roxette-demos spelades in. Han producerade denna låten så den fick ett extra lyft och den låg på Svensktoppen i 6 veckor.
Claes Andreasson

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.