Foto: STEFAN SAMUELSSON
Athanassios Ziampas, ny ordförande i FUB Alingsås-Vårgårda-Herrljunga.

Hoppas att mässan ska fortsätta växa

KOM LOSS-BLOGGEN

Torsdagen den 7 september hålls föreningsmässan Kom loss, med fokus på tillgänglighet, hälsa och delaktighet för alla, för femte gången. Några av alla dem som är engagerade i mässan bloggar här under veckan.

Lördag 9 september

Årets Kom Loss-mässa,  som ägde rum i torsdags den 7 september, är nu avslutad.
Den arrangerades av Alingsås kommun och Kultur & Fritid, i samarbete med många föreningar och andra aktörer.
 
Mässans huvuduppgift var att informera och eller visa  vilka aktiviteter som är tillgängliga för personer med olika slags funktionsvariationer samt öka kunskap hos allmänheten om dessa.
Tillgänglighet, hälsa och delaktighet för alla är det som mässan fokuserar på. Tre viktiga aspekter på livet som vi utnyttjar, lever med och kämpar för. Tre viktiga aspekter på livet som många av oss kan hjälpa andra att förbättra genom att bjuda in, stödja, motivera, anpassa och underlätta.
 
Även i år var FUB Alingsås-Vårgårda-Herrljunga en av föreningarna som medverkade på mässan. FUB står för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning och är en förening som bland annat jobbar för att förbättra medlemmarnas livskvalitet genom en rad olika aktiviteter som är mycket uppskattade.
 
I Alingsås är bowling, måndagsklubben med sång och gemensamt fika, resor till Liseberg både sommar och jul samt musikkvällar med liveband och DISCO är några av dessa. Vi har även aktiviteter i Vårgårda och Herrljunga, såsom sång, matlagning och café kvällar med olika trubadurer.
Det är med stor glädje och tillfredsställelse  som jag upplever att vi lyckas med våra aktiviteter, något som inspirerar och motiverar mig att fortsätta medverka i denna förening!
 
Jag tror verkligen på det som mässan vill åstadkomma. Och som personlig assistent som jag också är sedan 17 år tillbaka vet jag med säkerhet att vägen till ett bättre, friskare och meningsfullare liv kan vara lång för många av våra medmänniskor. Därför bjuder jag också dig att på ett eller annat sätt verka för att vårt samhälle blir mycket bättre på att inkludera  alla oavsett funktionsvariationer.
 
Slutligen  hoppas jag också att mässan skall fortsätta växa.  Detta genom att ännu fler föreningar och andra aktörer skräddarsyr nya eller stödjer och anpassar befintliga aktiviteter samt informerar om dessa.
 
Athanassios Ziampas
Ordförande i FUB Alingsås-Vårgårda-Herrljunga.
 
 
Foto: ROBERT JOHANSSON/MÅRTEN ÖHMANLisa Brynggård, Sisu, och Roger Lindh, Parasport Västergötland.
Foto: ROBERT JOHANSSON/MÅRTEN ÖHMAN
Lisa Brynggård, Sisu, och Roger Lindh, Parasport Västergötland.

Fredag 8 september
Västergötlands Parasportförbund & SISU Idrottsutbildarna

56 föreningar är idag anslutna till Västergötlands Parasportförbund. Vi jobbar aktivt med att ”hjälpa till” att arrangera idrott för personer med funktionsvariationer.

Våra största idrotter är innebandy, friidrott och skytte. I innebandyn har vi 20 lag i tre olika divisioner. Inom friidrott arrangeras Ungdomsspelen för femte året i rad i Trollhättan, dessförinnan har tävlingen arrangerats i Falköping sedan 1996. Det är cirka 1200 ungdomar som tävlar inom åtta olika skolområden för att kvalificera sig till finalen på Edsborg i Trollhättan. Även elektronskytte är stort i vårt distrikt.

I Alingsås har vi tre medlemsföreningar: Gerdskens BK med sin idrottsskola, Långared BOIS med fotbollsverksamhet samt Alingsås IF.

I årets Kom Loss-mässa var Västergötlands Parasportförbund inte med som utställare. Vi känner att vi saknar elever, skolpersonal och föräldrar som besöker oss och på så sätt når vi inte vår målgrupp.

SISU Idrottsutbildarna, som också arbetar för att idrotten ska bli tillgänglig för alla, fanns inte heller på plats i år. Anledningen är en rikskonferens med fokus på framtidens idrott. Svensk Idrott har påbörjat en utvecklingsresa och 7 september är samtliga idrottsförbund och SISU-anställda samlade för att arbeta med idrottens Strategi 2025.

Vill er förening, skola eller företag låta elever, föräldrar eller personal få prova på Parasport så tveka inte att kontakta oss. Är din förening intresserad av att starta upp verksamhet för målgruppen? Vi kommer gärna till er för att prata om vilka möjligheter som finns.
Roger Lindh, Västergötlands Parasportförbund
Lisa Brynggård, SISU Idrottsutbildarna

Foto: PRIVATDaniel Brorsson, IF Mormors gäng, Borås.
Foto: PRIVAT
Daniel Brorsson, IF Mormors gäng, Borås.

Torsdag 7 september
IF Mormors gäng

Daniel Brorsson heter jag som sitter vid tangenterna. En 43-åring från Borås som har hållit på med idrott i snart 30 år med allt från boccia och friidrott till basket och bänkpress. Jag är född med ett ryggmärgsbråck och använder rullstol, jag kan fortfarande röra mig förhållandevis enkelt och kan gå kortare sträckor om jag håller mig i något. Jag funderar inte så mycket över mitt funktionshinder eftersom jag är född med det och lider heller inte av det särskilt mycket. Jag gör det jag känner för när jag vill och saker man kanske inte kan är inget jag tänker på.

Mitt tävlande på elitnivå har varit bänkpress där jag ingick i det svenska landslaget under ett antal år. Jag har vunnit sju SM-guld, ett nordiskt mästerskap och blivit tvåa i tävlingen om världens starkaste man för funktionshindrade två gånger.  Nog om mig.

För tre år sedan satt ett gäng kompisar från tidigare föreningen Borås handikapp IF och funderade över om vi inte skulle försöka dra ihop något igen. Första tanken var egentligen bara att försöka samla gänget igen för att träffas och umgås. Vi har en ganska stor kunskap i föreningen om parasport som det numera heter, vi har medlemmar som tävlat i friidrott, boccia, bordtennis, styrkelyft, rullstolsdans, rullstolsbasket m.m. Men vi har framför allt kunskapen i att driva en förening med personer som funnits på ledande platser i andra styrelser men även som tränare inom olika parasporter.

När vi väl bestämde oss att starta föreningen så var vi ju tvungna att ha ett namn så klart. Det blev IF Mormors gäng. Nu undrar du så klart varför det blev det konstiga namnet. Förklaringen är att vi har en person i föreningen som funnits med under alla år och hjälp till och stöttat och som har varit som en mormor för oss allihop, så vi bestämde att bygga föreningen kring det och vi tycker det har blivit otroligt lyckat.

Vi har under de åren som vi varit igång startat upp med en bocciasektion där vi har träning en gång i veckan med ett tiotal aktiva. Vi tränar i Sjuhäradshallen i Borås på tisdagar 19.00-21.00 och bland de aktiva har vi spelare med 25 års erfarenhet av att spela boccia. Under året hade vi även representanter från Mormors gäng på SM i Boccia. Tyvärr så hade ingen av våra spelare någon toppdag denna gång men det gör att vi kommer vältränade och taggade till nästa tävling med stor revanschlust.

Andra aktiviteter som vi i Mormors gäng har haft under åren är t.ex. bowlingkvällar, kvällar med mattema och bio. Vi har som motto att alla är välkomna att delta utefter sina egna förutsättningar och mål, vi försöker hjälpa individen till en meningsfull fritid, men främst vill vi bygga en gemenskap och en tillhörighet som det faktiskt innebär med att vara delaktig i en förening.

Anledningen till att vi är med här på Kom loss-mässan är att vi som varit med tidigare vet att det är ett otroligt bra sätt att marknadsföra sig på och ett sätt att träffa andra föreningar för att se hur de arbetar och kanske ta lärdom av deras erfarenheter. Till sist vill jag tacka för initiativet till den här bloggen och att vi fick möjligheten att vara med och skriva lite om vad vi i Mormors gäng pysslar med. Tack och hej!
Daniel Brorsson

Foto: STEFAN SAMUELSSONKristina Avaheden slutade nyligen som funktionshinderstrateg i Alingsås kommun.
Foto: STEFAN SAMUELSSON
Kristina Avaheden slutade nyligen som funktionshinderstrateg i Alingsås kommun.

Onsdag 6 september
Kom loss, med oss!

Tankarna var många och lite oroliga, kvällen innan första Kom loss-mässan 2013. Kommer folk att hitta dit? Undrar hur många som kommer? Tänk om inte någon besökare dyker upp imorgon? Det skulle dock visa sig att min oro var obefogad, drygt 300 besökare hittade till Gymnastikens Hus den torsdagen och vi fick mycket positiv feedback. Det har därför blivit ett årligt återkommande event och nu är det dags för femte Kom loss, som numera är på Estrad.

Vad är Kom loss? Varifrån kom idén? Alingsås kommun hade ett projekt ihop med VG-regionen 2011-2013, Motverka onödig ohälsa. Bakgrunden var en rapport, Onödig ohälsa, från Folkhälsomyndigheten som visade att personer med funktionsnedsättning har sämre hälsa bland annat på grund av att man inte kan vara delaktig. Projektet ville motverka denna ”onödiga ohälsa” genom att öka medvetenheten om dessa frågor men också genom att bidra till fler fritidsaktiviteter, där man kan vara delaktig oavsett funktionsförmåga.

Projektet var bland annat med och bidrog till att Kulturskolan öppnade upp sin verksamhet med Musikklubben och att Alingsås Handbollsklubb startade ny verksamhet, det som idag är AHK Wheelers. Peter Ojala, konsult i projektet, föreslog att vi också skulle genomföra en mässa, Kom loss. Där skulle föreningar som har verksamhet eller ville starta verksamhet för alla, kunna vara med och marknadsföra sig, så att fler personer med funktionsnedsättning kan hitta en aktivitet som passar.

Det var starten, sedan har det rullat på och mässan har växt för varje år, med antal utställare, föreläsare och besökare. 2016 hade besöksantalet mer än fyrdubblats sedan starten 2013. Kom loss har blivit ett begrepp både i Alingsås och i kranskommuner och betyder alltså även god marknadsföring för Alingsås. Pether Ribbefors som arbetar med förberedelser inför 400-årsjubileet i Alingsås, vill att Kom loss är en del i jubileet 2019 och det gläder oss arrangörer!

Oss säger jag av bara farten, för jag har varit med sedan start och även i planeringen för Kom loss 2017. Men jag har just slutat i Alingsås kommun efter nio spännande år och gått vidare till nya utmaningar. Tack alla som ”kommit loss med oss” och jobbat för ökad delaktighet! Vi ses i morgon på Kom loss, för min del för första gången som endast besökare. Det skall bli jätteroligt, för som vanligt är det ett brett och spännande utbud som erbjuds! Se program; www.alingsas.se/komloss.
Kristina Avaheden
f.d. Funktionshinderstrateg i Alingsås kommun

Foto: STEFAN SAMUELSSONAgneta Johansson, ordförande i föreningen HjärtLung i Alingsås.
Foto: STEFAN SAMUELSSON
Agneta Johansson, ordförande i föreningen HjärtLung i Alingsås.

Tisdag 5 september

Ring 112! Blåljus! Intensivvård! Dramatik, oro och rädsla!

Så kan starten på hjärt/kärlbesvär  vara – men inte alltid. Ofta smyger sig hjärt- och lungbesvär på under lång tid utan att man  reagerar på förändringarna. En dag blir det besök hos doktorn och efter flertalet prover och undersökningar står det klart att livssituationen har förändrats. Vi har en fantastisk fin och kompetent akut- och specialistvård i vårt land och vårt sjukhus, Alingsås lasarett, har en mycket bra hjärtmottagning och avdelning. 

Men så en dag är man färdigbehandlad och medicinerna inställda på ett optimalt sätt. För många innebär det att levnadsvanor och livsstil behöver ändras. Att då vara med i en förening där man träffar andra med samma och liknande situation underlättar mycket för att hitta rätt i nya livet.

Föreningen HjärtLung i Alingsås erbjuder en mängd olika aktiviteter som stärker både kropp och själ. Vattengymnastik, boule, promenader och redskapsgymnastik är några exempel på bra motion. Att sjunga i grupp och kanske ta en svängom, att delta i en studiecirkel om stresshantering eller hur jag hanterar min surfplatta ger både kunskap och trevlig samvaro. Lätt att hitta nya vänner i vår gemenskap.

En av föreningens viktigaste uppgifter är också att lära ut Hjärt-Lungräddning, HLR. För den som drabbas av ett akut hjärtstopp är omgivningens kunskap  och handlingskraft avgörande för möjligheten till överlevnad. Vi utbildar förutom våra egna medlemmar även andra föreningar och företag.

Att delta i Kom Loss-mässan ger oss möjlighet att visa upp hur man kan rädda liv och vad medlemskap i Föreningen HjärtLung i Alingsås kan erbjuda.

Vi tar vid där sjukvården slutar!
Agneta Johansson
Ordförande HjärtLung Alingsås

Foto: STEFAN SAMUELSSONLena Eriksson, avdelningschef Fritid Förening Folkhälsa, Alingsås kommun.
Foto: STEFAN SAMUELSSON
Lena Eriksson, avdelningschef Fritid Förening Folkhälsa, Alingsås kommun.

Måndag 4 september

Nu på torsdag den 7 september är det KomLoss!-mässa i Alingsås. På Estrad och i Åmanska parken klockan 10:30–19:00. Vad då KomLoss! undrar säkert många och varför då?

Att delta i sammanhang är viktigt för oss människor, vi behöver bli sedda, vara behövda och bidra utifrån den kunskap, lust, förutsättningar och behov vi har. Att sammanhang finns är viktigt för att vi ska må bra både fysiskt och psykiskt, själva aktiviteten är egentligen oväsentlig i sin grund utan det är att ”få vara med och att få spela roll” som är viktigast. Vi samlas ofta kring gemensamma intressen för att tillsammans åstadkomma något i praktik eller teori.

Människor med funktionsvariationer har inte lika lätt att hitta rätt i djungeln av verksamheter och aktiviteter som erbjuds och där man kan känna sig som en viktig länk och del av verksamheten och delta på lika villkor, som de som inte är utanför normen på grund av fysiska eller psykiska variationer. Att gå i skolan eller arbeta är en stor del av en människas liv men den bit som ska vara lustfyllt utifrån intresse är inte alltid lätt att finna rätt bland föreningsliv och andra fritidsaktiviteter.

Att många människor med funktionsvariationer procentuellt sett har färre eller inga aktiviteter alls på sin fritid ökar utanförskap och därmed individers hälsa på alla sätt.

Att ge plats och möjlighet för alla människor att vara med är jag personligen övertygad om berikar oss alla som enskilda personer.

Forskning visar att människor i utanförskap har högre ohälsotal än normalbefolkningen. Det innebär i sin förenkling och i en förlängning att om kommunen satsar på platser och arrangemang där människor får vara med och träffa andra människor så kommer kostnader för vård och omsorg att minska.

Därför genomför Alingsås kommun och Kultur & fritid, i samarbete med föreningar och andra, mässan KomLoss! för att visa aktiviteter som är tillgängliga. Mässan är också till för att öka kunskap hos allmänheten, om funktionsvariationer.  Kom och titta på mässan, prova på att spela handboll i rullstol, golfsimulator, få information eller lyssna på föredrag av bland annat den döva rapartisten Marco Vuoriheimo som föreläser. 
Lena Eriksson
Avdelningschef Kultur & Fritid

———————————–

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.