Foto: Katrin Niklasson
RYCKER UT FÖR DJUREN. Michel och Peter Ringborg från Samariterna har hjälpt allt från måsar till katter sedan deras djurbil rullade ut på vägarna för två månader sedan.

Nu kan Samariterna hjälpa djur också

Alingsås

Nu har den ideella föreningen Samariterna en djurbil, utrustad med allt som behövs för att kunna rädda vilda smådjur och mindre tamdjur.
– Vår jourtelefon har aldrig ringt så mycket, säger Michel Ringborg från Samariterna.

Den ideella föreningen Samariternas djurbil, fullt utrustad med allt från chip­läsare till burar, håvar och en kamera, har nu rullat på vägarna i två månader.

– Vi har fått bilen godkänd både av Länsstyrelsen och Jordbruksverket och kan hjälpa igelkottar, ekorrar, fåglar, hundar och katter. Bilen har redan gått 900 mil, berättar Peter Ringborg, ansvarig för Samariternas djuravdelning.

Hjälpt många trafikanter

Den ideella föreningen Samariterna, med mottot medmänsklighet, kamratskap och livsglädje, startades i december 2014 och har sedan dess hjälpt många vägtrafikanter. Utöver detta har man genom åren även hjälpt människor som inte befinner sig på vägarna.

Socialt stöd

– Vi har bland annat vid flera tillfällen kört personer till psykiatrin, personer som inte varit tillräckligt dåliga för att få hjälp av polis eller ambulans men ändå känt att de behöver söka vård, berättat Michel Ringborg, ansvarig för verksamheten på vägarna, men också engagerad i det sociala arbete föreningen gör.

– Det kan också vara så att ensamma människor behöver prata av sig med någon. Då kan vi ta en kopp kaffe med dem, tillägger han.

– Och vi har tystnadsplikt och moralisk sekretess inom föreningen, inflikar Peter Ringborg.

Stort engagemang

Tanken på att även vara till hjälp för djuren har enligt Peter Ringborg funnits med under hela föreningens historia. Men det var först då en medlem skänkte sin bil för ändamålet som det blev möjligt.

– Jag älskar djur, det är det bästa jag vet!, konstaterar Peter, som fått motta mycket positiv respons på införskaffandet av djurbilen.

– Människors engagemang för djur är verkligen stort, säger han.

Vill utöka

Samariterna har idag ett 60-tal stödmedlemmar och runt 15 aktiva medlemmar. De finns tillgängliga dygnet runt, alla dagar på året, och verkar i hela Västra Götaland. Och behovet av hjälp från olika håll är stort, enligt Michel och Peter.

– Visionen är att ha ytterligare två eller tre bilar här i stan, behovet finns. Nu söker vi sponsorer, så att vi kan hjälpa fler. Vi tar ju inte betalt av dem vi hjälper. Men får man bara ett leende är det värt mycket!, säger Peter.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.