Nancy Pelosi, demokrat från Kalifornien, är partiets minoritetsledare i den amerikanska kongressens representanthus. Hon var tidigare dess talman innan republikanerna 2011 tog över majoriteten i representanthuset.

Politiker som vägrar lämna politiken

AT i Washington

Till skillnad från i Sverige är åldersdiskriminering mindre utbredd i det officiella USA. Nyhetsankare och journalister ses i TV-rutan upp i den högre 70-årsåldern och även in i 80-årsåldern.

Några kända exempel är ABC:s 88-åriga TV-personlighet Barbara Walters, som gick i pension 2014, men sedan dess har gjort TV-intervjuer med bland andra Melania och Donald Trump. Och snart 84-årige TV-ankaret Larry King, som fram till 2010 var värd för populära Larry King Live på CNN, och nu är värd för Larry King Now på Hulu och RT (Russia Today) America.

Det är inte bara bland nyhetsjournalisterna i TV-rutan som äldre syns, utan också inom politiken. Vanligt är att kongresspolitiker, inte minst senatorer, stannar på sina poster högt upp i åldrarna, efter kontinuerliga omval. Det finns ingen tidsbegränsning här som för presidenten som endast kan tjänstgöra under två perioder, det vill säga åtta år.

I förra årets presidentval tillhörde de främsta kandidaterna kategorin äldre. Presidenten själv, Donald Trump, är 71 år, Hillary Clinton närmar sig 70 och Bernie Sanders är 76 år nu. Vilket inte hindrar dem från att ha blickarna riktade mot 2020 års presidentval. Liksom förre vice-presidenten Joe Biden, som blir 75 i november. Som enligt en del bedömare inte hade modet att utmana Hillary Clinton förra året. Demokraternas ledarskikt i representanthuset med minoritetsledaren Nancy Pelosi, 77, Steny Hoyer, 78, och John Lewis, 77, är heller inga ungdomar.

Men det är på gott och ont. Många vill se en föryngring inom det demokratiska partiet, och att nya kandidater kommer fram inför kongress- och presidentvalen. En ny generation av politiker. Men när Nancy Pelosi utmanades av en yngre kollega om minoritetsledarposten drog hon det längsta strået, och många kongressdemokrater ville säkerligen inte stöta sig med partieliten och valde att stödja Pelosi.

Joe Biden och Bernie Sanders har inte uteslutit ett ”run” för presidentposten 2020, och visserligen har Hillary Clinton sagt att hon inte ställer upp i val igen, men det måste kännas oerhört bittert att förlora till realitystjärnan Donald Trump. Trump är inte populär, men Clinton ligger ännu värre till. I en augustiundersökning från NBC/Wall Street Journal fick Trump 36 % i godkännandesiffror medan Clinton låg på låga 30 %. Nu har Trump hasat sig upp till 43 % i en färsk NBC/Wall Street Journal-undersökning.

Enligt Washington Post sade Clinton nyligen vid ett bokevent att ”ingen av oss har råd med att gå tyst iväg, vi behöver våra röster, vi behöver vår energi…” Vilket inte kan tydas annat än att hon kommer att hänga sig kvar och fortsätta vara aktiv inom partipolitiken, oavsett vad partikamraterna tycker. Hon har avvisat farhågor om att hon hindrar yngre politiska talanger och ett nytt demokratiskt ledarskap att komma fram. Kritiker anser dock att Clintons håller det demokratiska partiet i ett järngrepp, något som de vill se ett slut på.   

Bernie Sanders kan tycka att han blev snyltad på den demokratiska nomineringen, att Clinton fick frågor i förväg innan en demokratisk debatt, att hon hade massivt stöd av massmedier, i tidningar såväl som TV, att hon undkom påföljder för emailskandalen, och att hon hade alla så kallade superdelegater – partibossar, demokratiska politiker och donatorer – i sin hand redan innan valrörelsen verkligen kommit igång på allvar. Vilket gjorde det nästan omöjligt för en utmanare eller andra kandidater.

Vice-presidenten Joe Biden bestämde sig för att inte ställa upp i presidentvalet förra året. Sonen Beau Biden avled i hjärntumör samma år, vilket fällde utslaget, enligt rapporter. Men det kan inte ha varit roligt att se sin chef, Barack Obama, föredra Hillary Clinton. I vilket fall satte Biden i våras upp en Political Action Committee (PAC, en organisation som samlar in kampanjbidrag från medlemmar och anhängare), ”American Possibilities”, med vilken han sände ut ett budskap om att han har blickorna riktade mot Vita Huset. Det kan alltså bli en samling 70-plusare som utmanar den då 74-årige Trump 2020.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.