• Foto: TOTTE VESTERLUND
    Marie Hav Lundkvist och Peter Ojala var två av de tre rullstolsburna som blev instängda när brandlarmet gick.
  • Foto: TOTTE VESTERLUND
    Brandväggen fälls ner från en skena i taket i Estrads foajé.

Rullstolsburna instängda bakom brandvägg

alingsås

Mitt under pågående Kom loss-mässa gick brandlarmet i Estrad Alingsås. Flera hundra människor utrymde lokalerna – men kvar bakom en nedfälld brandvägg satt tre rullstolsburna personer.

Den glada föreningsmässan med fokus på bland annat tillgänglighet förvandlades snabbt till bister verklighet. Automatlarmet som gick strax efter klockan 13 visade sig vara felaktigt. Det brann ingenstans, men det blev ändå en obehaglig upplevelse för de tre rullstolsburna personerna, som stängdes inne i foajén utan möjlighet att ta sig ut utan hjälp.

– En brandvägg fälldes ner mitt i foajén och det är trappor ner till entrén, säger Marie Hav Lundkvist, en av de tre.

Hon sitter i en elrullstol, som väger 170 kilo, och på grund av en muskel- och nervsjukdom är hon svag i armarna förutom att hon inte kan gå. Det hade dessutom krävts armstyrka för att öppna en dörr, eftersom det inte gick att använda dörröppnarna när brandlarmet hade gått.

En av de andra två instängda var Peter Ojala från Svenska Parasportförbundet, för övrigt initiativtagare till den första Kom loss-mässan för fyra år sedan.

– Jättekonstigt att det blivit godkänt med den brandväggen, säger han.

Efter en stund, minst fem minuter enligt Peter Ojala, kom en vaktmästare och hjälpte trion ut genom sporthallen till andra sidan av byggnaden.

– Hade det varit en verklig brand hade jag behövt bli buren ut. Jag kan inte gå och inte använda mina armar, säger Marie Hav Lundkvist.

Jonas Fredman, ansvarig för den dagliga verksamheten i Estrad, säger att räddningstjänsten hade gjort just det om det varit skarpt läge. Nu behövde brandmännen inte rycka ut eftersom det visade sig att larmet gick att återställa och det inte brann någonstans.

Enligt Fredman är det ett krav att det finns nedfällbara brandväggar, så att byggnaden delas upp i olika brandceller. Han säger också att personalen kollade alla utrymmen efter ett uppgjort schema och snabbt fick klart för sig att det fanns instängda personer i foajén. 

– Vi har ett arbetssätt som vi fått till oss av räddningstjänsten. När de kommer får de uppgifter av oss vad som är kvar i huset och så gör de en prioritering, säger Jonas Fredman.

– Men jag förstår obehaget hos de som blev kvar. Det är väldigt beklagligt, tillägger han.

Peter Ojala hävdar att det tog minst fem minuter, av oro, innan vaktmästaren kom och hjälpte dem ut. Han föreslår att det borde finnas utfällbara ramper i trapporna så att rullstolsburna lättare kan komma ut.

– På många ställen har de en släde i trappan så att man dra ner folk. Det hade varit lätt att lösa egentligen, säger han.

Jonas Fredman, Estrad, svarar att brandskyddet och säkerheten är ett pågående arbete.

– Våra rutiner är också en pågående process hela tiden, säger han.

En stund senare kunde alla återvända in i Estrad och Kom loss-mässan fortsatte med föreläsningar och andra aktiviteter.

Läs mer om mässan i Gästbloggen och i AT på lördag.

FOTNOT: Marie Hav Lundkvist deltog i mässan med sin bok Med rullstol i grönsakshissen – om hopp och optimism i en tid av förlust och utsatthet. Hon har startat Hopptimistens insamlingsstiftelse och samlar in pengar till hjälpmedel åt funktionshindrade. ”Jag kom in i en helt annan värld när jag blev funktionshindrad”, säger hon. För ett 20-tal år sedan var hon Sverigechef på Lindex och stationerad i Alingsås.

  • Stefan Samuelsson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.