Foto: MIKAEL SVENSSON

Ruuska trivs med kaptensansvaret

Ishockey

Som lagkapten ska man visa vägen inte bara på rinken, utan även vid sidan av den.
Ett jobb som kommer naturligt för Alingsås Hockeys Andreas Ruuska, 25.

När man kollat läget med spelare och ledare i Alingsås under sommaren, och inte minst efter en väldigt stark vårdel av förra säsongen, har känslan som förmedlats varit försiktigt positiv.
Kanske är det helt enkelt den här säsongen som de gröna verkligen tar nästa steg.
– Det är positivt kring laget, absolut. Det är den känslan vi strävar efter att få fram. Bra träningar ger en bra hockey, det där går hand i hand och när vi får in spelare som alla vill samma sak, så blir det bra till slut, slår Andreas Ruuska, lagkapten, fast.
Det är andra säsongen med Andreas Svedberg som tränare. Andra säsongen efter ett omtag där Alingsås ville skapa en ny typ av träningskultur och därmed locka en annan typ av spelare.

Andreas Ruuska har sett båda sidorna av föreningen, och laget.
– Det blir min femte säsong i Alingsås nu och man kan väl lugnt säga att det inte är samma nu som när jag kom hit första gången. Vi har lagt stort fokus på att förändra synen på träning och lyckats med det. Jag hör många spelare som säger att dom lockas av att komma hit på grund av just det. Många J20-spelare som verkligen vill framåt, och vi tycker det är kul att vi kan agera som den språngbrädan.
Därmed har Alingsås gjort ett vägval. Profilen på truppen är mestadels en ung sådan, med spelare som inte ska stanna hela sin karriär här.
– Jag har sett lag genom åren där man värvat in äldre spelare med rutin från högre serier. Det har ofta gått bra, men det där sista lilla har saknats i kropparna på dom och då går man heller inte upp i seriesystemen, säger Ruuska.

Som kapten för ett lag där träningsflit och disciplin ska vara några av ledorden, är det viktigt att man visar vägen på alla håll och kanter. Något Andreas Ruuska trivs med.
– Jag tycker jag har bra kontakt med både spelare och tränare och min känsla är att alla är inställda på att det är såhär vi vill ha det. Den attityden vi har nu passar mig som spelare och person, säger han.
– Sedan har vi även några andra lite äldre spelare i laget, som Robin Andersson, Hampus Klozz och så vidare som även de köper träningskonceptet fullt ut. Dom hjälper mig mycket och tar över en hel del av ansvaret utan att det blir något extra tryck på mina axlar. Sedan är det såklart roligt att höra positiva kommentarer från andra runtom laget.

Är ni ett bättre hockeylag den här säsongen?
– Jag tror vi är det faktiskt. Alla de unga spelarna har utvecklats och spelar bättre hockey än förra säsongen. I deras ställe har nya, unga killar kommit in och tagit den platsen dom hade som nya förra säsongen. Och där är vi bättre, ingen tvekan om det. Visst, vi har tappat några poängspelare men det vägs upp av flera av nyförvärven.

Vad kan vi förvänta oss av er?
– Vi ska sätta oss idag (torsdag) och prata målsättning. Men vi känner ju att vi tagit kliv varje år och att vi kan ta poäng av alla lag. Kan vi bara sudda bort de två tunga formdipparna vi hade förra säsongen så kan det bli väldigt bra.
Och kaptenen själv har hittat målet under försäsongen har vi sett?
– Haha, ja jag fattar inte vad som händer. Men jag tror det är frukten av att jag, Luka Vukoja och ”Sillen” (Emil Persson) fått spela ihop så länge nu. Det är två bra spelare på att hålla i pucken, då räcker det att jag står på rätt ställe (skratt).

 

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.