Joakim Larsson, ordförande i Holmalunds damsektion, har valts till ny ordförande i den nya klubben Alingsås FC. Foto: Totte Vesterlund.
Joakim Larsson, ordförande i Holmalunds damsektion, har valts till ny ordförande i den nya klubben Alingsås FC. Foto: Totte Vesterlund.

Så här blir nya elitklubben

Fotboll

Holmalunds IF dam blir Alingsås Football Club när tjejerna ska stå på egna ben. – Välkommen till framtidens fotbollsklubb, säger ordförande Joakim Larsson.

Men det var bara en del i ett spännande framtidsprojekt som presenterades på lördagen.
Förutom namnet så presenterades det nya klubbmärket och alla praktiska detaljer vid en lanseringsträff för inbjudna innan matchen mot Umeå IK. Joakim Larsson valdes av spelarna igår till ordförande för den nya klubben.
Klubbmärket går i grönt, men det är ännu oklart hur matchstället kommer att se ut. Det kommer att tas fram av spelarna i samverkan med partner till klubben.
Och det känns onekligen som projektgruppen fått de flesta bitarna på plats.

Nya Alingsås FC kommer att få Mjörnvallen som matcharena och två helt nya träningsplaner till sitt förfogande. Det senare måste betraktats som en glädjande nyhet för hela Alingsåsfotbollen.
– Nästa år spelar vi på Alingsås bästa arena, säger Joakim Larsson.
Projektet möjliggörs tack vare ett intimt samarbete med Alingsås IF – och storsponsorn Serneke.
Serneke har sedan tidigare stöttat såväl AIF som Holmalund dam och nu utvecklas det ytterligare. Dels för att rädda en elitverksamhet på damsidan, men även för att skapa bättre förutsättningar när Gothia Cup kommer till Alingsås 2018.

Tanken är att Serneke ska anlägga två nya fullmåttsplaner i anslutning till Mjörnvallen – och även sätta upp ett antal byggmoduler för omklädning och som samlingslokal.
Det handlar om naturgräsplaner som ska vara färdiga att tas i bruk redan kommande vår.

Säsongen har varit minst sagt turbulent för organisationen kring de rödvita damerna. Holmalunds huvudstyrelse sa tidigt nej till fortsatt elitverksamhet av ekonomiska skäl, enligt något gammalt policydokument. Men sa samtidigt att tjejerna var välkomna att stanna på samma villkor som herrarna. Och utifrån dessa besked har damsektionen sökt samarbetsmöjligheter med såväl AIF som Gerdsken och Alingsås KIK. Länge utan att hitta några lösningar. Och under resans gång tycks även bakdörren in i Holmalund slagits igen.

Men nu verkar det trots allt att som tjejerna får bästa tänkbara förutsättningar. Frågan är bara vilken plattform man får starta från. Klarar man av att behålla sin plats i Elitettan eller får man göra en nystart i division I?
– Skulle vi åka ur Elitettan betyder det bara att vägen mot allsvenskan blir lite längre, men dit ska vi, säger Joakim Larsson.

Fler kommentarer kring den nya damklubben i tisdags-AT

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher