ARKIVBILD: Urban Kärvling
10 ÅR PÅ TÅNGA. 2007 tog Vårgårda Golf & Fritid (representerade av Åke Jacobs) och Tångahallen (Patrik Ekelund) över driften av Tångaanläggningen. Sedan 2010 är Tångahallen ensamma om att svara för driften.

10-årsjubileum på Tånga

Vårgårda

Tånga Fritid AB 10-årsjubilerar som entreprenör av Tångaanläggningen. Affärsidén var att stärka och marknadsföra Vårgårda som ett attraktivt mål för turist- och rekreationsaktiviteter.
– Tånga har utvecklats mycket mer än vad vi kunde drömma om. Det har varit en fantastisk resa, säger Patrik Ekelund, som varit med från start.

Gemensamma ägare av Tånga Fritid AB var från start Vårgårda Golf & Fritid AB och Tångahallen AB. Samarbetet upphörde 2010, då Tångahallen AB, som ägs av Vårgårda IK ensamma tog över driften.

Mellan åren 1862-1962 var Tånga hed militärt övningsfält för Kungliga Göta Artilleriregemente. Åren 1963-1994 var I 15 i Borås ansvariga.

1994 köpte Vårgårda kommun anläggningen av staten, men nästan varje år visade bokslutet på stora minussiffror.

År 2000 väcktes de första tankarna på en evenemangshall på Tånga. Det dröjde dock tills 2005 innan kommunfullmäktige beslutade om kommunal borgen, så att det praktiska arbetet kunde inledas.

2007 las verksamheten ut på entreprenad och samma år invigdes Tångahallen.

Hafströms engagemang

Patrik Ekelund lyfter fram det starka stöd man haft av Ulla och Pua Hafström.

– Ulla och Pua har i många fall gett oss muskler att utvecklas samtidigt som vi som jobbar på Tånga hela tiden haft som mål att förädla anläggningen, säger Patrik Ekelund.

Det har hänt väldigt mycket under de tio åren, inte bara bygget av Tångahallen (gånger två). Det har tillkommit utomhusbad, bowlinghall, mini­golf samt skett en väsentlig upprustning av hela området.

– Pelle Sjöstrand och jag har varit med alla tio åren. Vi har jobbat aktivt med alla projekt. Ett av våra framgångsrecept är att det hänt saker på Tånga hela tiden.

Utöver det som nämnts ovan lyfter Patrik fram förbättringar av flera lokaler, till exempel matsalen, upprustningen av alla rum, nybygge av fler rum på mässen samt asfalteringen av området som gjordes tillsammans med Vårgårda kommun.

Återkommande gäster

Tångaanläggingen har trogna gäster, till exempel hundklubbar, Nostalgifestivalen, MC-klubben Vulcan Riders med flera. Det är ett gott betyg att de återkommer år efter år.

– Absolut, vi försöker att ha goda relationer med våra kunder och jag jobbar alltid efter devisen att inget är omöjligt – ibland till mina kollegors stora förtret. Vi måste sticka ut då vi inte har alla faciliteter, som andra kollegor har. Därför måste vi göra det lilla extra när vi säljer in Tånga, säger Patrik Ekelund.

Tångabranden

Under det decennium som gått har det hänt massor. Nästan allt har varit positivt, men också en mycket tråkig händelse när Tångahallen brann ned till grunden 2010.

– Branden höll på att stjälpa allt. Det är det tråkigaste som hänt, säger Patrik.

Men det märkliga är också att Patriks finaste minnen har att göra med branden. Alla i Vårgårda ställde upp!

– Det var en fantastisk känsla.

Även utifrån fick man stöd.

–Vulcan Riders ringde
dagen efter branden och sa att de skulle ha sin riksträff på Tånga ändå. De sa, ”Är det några som kan fixa det här så är det ni!”

Samma tongångar hördes från Hans Jönsson och Vårgårda Cykelklubb, som planerat att ha cykelfesten i Tångahallen. Och Equmeniakyrkan planerade för Vårgårda Möte i Tångahallen, dit samtliga partiledare skulle komma för att intervjuas.

– Elva dagar efter branden hade vi fått upp ett jättetält, så att Nostalgifestivalen med tusentals gäster kunde genomföras. Tältet användes också vid Vårgårda Möte,
säger Patrik Ekelund.

Beslut togs snabbt att bygga en ny hall och den förste som la en peng i insamlingbössan till nya Tångahallen var dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt!

Har en plan

Patrik Ekelund och hans kollegor på Tånga tänker inte
slå sig till ro. De har fullt med idéer.

– Vi saknar en del, men det absolut viktigaste är att komplettera vårt vandrarhem. Vi har planer på att bygga hotell och ritningar finns framme. Kommunen är vidtalad och de säger sig vara positiva.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.