Foto: Katrin Niklasson
FIXAR FESTEN. Representanter för projekt-respektive styrgrupp: Peter Grönberg, Christina Falk, Kristina Grapenholm, Birgitta Westergren Lenken och Lennart Allbro.
Foto: Katrin Niklasson
FIXAR FESTEN. Representanter för projekt-respektive styrgrupp: Peter Grönberg, Christina Falk, Kristina Grapenholm, Birgitta Westergren Lenken och Lennart Allbro.

400-årsfesten börjar ta form

Alingsås

Projektgruppen som arbetar med Alingsås 400-årsfirande har nu gått in i den operativa fasen och kan presentera en del av de planer som finns kring firandet. Och alingsåsarna behöver inte vänta ända till 2019 på att festligheterna ska dra igång.

– Jag känner mig så hedrad över uppdraget, det är förpliktigande men fantastiskt roligt. Jag har älskat att bo i Alingsås sedan dag ett, säger Birgitta Westergren Lenken, projektledare för Alingsås 400-årsjubileum.

Hon har tagit över rollen efter Pether Ribbefors, som dock fortfarande finns med i projektgruppen tillsammans med Christina Falk, Erik Hallberg och Peter Grönberg.

Nolhaga blir centrum

– Nu går vi in i den operativa fasen. Jubileet kommer märkas i hela kommunen och ska både ha spets och bredd, säger Kristina Grapenholm, som ingår i styrgruppen tillsammans med Lennart Allbro och Birgitta Carlsson från kommunfullmäktiges presidium.

Nolhagaparken kommer att bli ett centrum för firandet. Både med anledning av att det är en plats där de historiska vingslagen hörs tydligt, och att det är en given oas för dagens alingsåsare.

– Många alingsåsare väljer just Nolhaga som favoritplats i Alingsås, konstaterar Grapenholm.

Tar fart på nyårsafton

Alingsås firar 400 år 2019 men redan den 21 september 2018, på 399-årsdagen, inleds firandet.

– Sedan kommer det ske något den 21:a varje månad, från september 2018 och under jubileumsåret. Det kan vara både stort som smått, säger Birgitta Westergren Lenken.

Det är dock på nyårsafton 2018 som det verkligen tar fart. Då hålls ett nyårsfirande i Nolhaga.

– Det blir fackeltåg ner till parken och underhållning med artister och körer, det är vår vision. Det är också viktig att det finns aktiviteter för barn och unga under dagen, säger Lenken.

Det stora firandet äger rum helgen 21-22 september 2019. Då ska det bli en riktig folkfest i Nolhaga park utifrån flera olika teman, däribland konst och kultur, djur och natur samt sport och hälsa.

– Vi ska verkligen skapa Alingsåsandan. Då hoppas vi också att det står en scen här i Nolhaga, säger Lenken.

Lördagen kommer utöver det som händer i Nolhaga bland annat att bjuda på 400 minuters musikunderhållning i Estrad. Och så hoppas man få besök av Kronprinsessparet, som AT även tidigare berättat om.  

– Vi hoppas att kronprinsessan Victoria och prins Daniel ska inviga någonting. Det finns en hel del att välja på, säger Lenken.

Vill vara inkluderande

Fredagen den 20 september vigs åt ungdomarna, där ungdomsfullmäktige kommer presentera ett program i Estrad.  Söndagen är barnens dag, med flera olika aktiviteter.

– Inkluderandet, att det här är för alla alingsåsare, är viktigt, säger Kristina Grapenholm.

Föreningar och andra aktörer kommer redan under november månad i år ha chansen att bidra med sina idéer till firandet.

– Vi kommer ha ett mottagningsrum i Nolhaga slott under november där man kan komma med sina idéer. Vi kan väl kalla det drömprojektet?, säger Lenken.

Vad festligheterna kommer kosta alingsåsarna är ännu inte fastslaget.

– Vi får se vad det blir för resultat i budgetberedningen, avslutar Kristina Grapenholm.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher