Akut strömavbrott drabbade Alingsås och Vårgårda

Alingsås

Alingsås och Vårgårda drabbades vid 14-tiden av ett strömavbrott. En timme senare var det dags igen. Jan Olofzon, VD på Alingsås Energi, rasar nu mot Vattenfall. 

– Det är Vattenfall som utför arbeten vid Kavlås, och det är den punkten som Alingsås får sin ström från, säger Jan Olofzon, VD på Alingsås Energi.

– Det är ett handhavandefel från Vattenfall, i båda fallen. Det är en stor kvalitetsbrist i deras genomförande. Den är en brist på kompetens helt enkelt och det drabbar vår stad.

Hur stor är omfattningen?

– Det är totalavbrott för Alingsås. Och Vattenfall har under de senaste åren orsakat Alingsås ett flertal totalavbrott. Detta är totalt oacceptabelt. Vi har nu begärt att de (Vattenfall) stoppar sina aktiviteter tills orsakerna till avbrotten är utredda.

– Vi kommer skriva till Vattenfall på högsta ort, om återkoppling och analys för att se vad de kan göra för att detta inte ska återupprepas.

– Jag är upprörd, säger Jan Olofzon. 

Katrin Lemming, ansvarig för Vattenfalls kommunikation i södra Sverige, beklagar det inträffade.

– Det var under ett planerat arbete, där en kontrollutrustning i en transformatorstation skulle prövas, som det hände något. Det första strömavbrottet började 13.54, avslutades ungefär elva minuter senare och berörde 5686 kunder. När teknikerna på plats skulle utreda felkällan inträffade det andra strömavbrottet. Det kommer inte att genomföras några fler arbeten där i dag, säger hon och fortsätter:

– Det är självklart beklagligt. Vi kommer att gå till botten med detta för att utreda i detalj vad som har hänt. Och vi kommer självklart att ta kontakt med Jan (Olofzon) på Alingsås Energi. 

 

Texten uppdaterades kl 16.20.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.