Alingsås avstår byggbonus

Alingsås

Rekordmånga kommuner ansöker i år om stöd för att bygga nya bostäder – men inte Alingsås.

200 av landets 290 kommuner har i år ansökt om byggbonus från regeringen, enligt ett pressmeddelande från näringsdepartementet. Totalt ska 1,8 miljarder kronor fördelas, ungfär lika mycket som i fjol.

Men precis som förra året kommer Alingsås kommun inte att få del av dessa pengar. Det beror på att översiktsplanen inte är uppdaterad. Alingsås gick enligt kommunens egen uppskattning miste om 10-15 miljoner kronor 2016.

I våras valde kommunledningen att låta arbetet med en ny översiktsplan ta längre tid och därför kunde kommunen inte ansöka om någon byggbonus i år heller.

– ÖP:n är för viktig för att bara ha som underlag för att söka pengar. Vad vi behöver är istället en ÖP som är offensiv och som möjliggör byggnation. Vi tycker istället att man ska göra om och göra rätt från början, sa kommunalrådet Daniel Filipsson i AT då.

– Oavsett är det engångspengar som inte är till någon större nytt i en kommunal ekonomi, sa han också.

Både Vårgårda och Herrljunga är dock med bland de kommuner som ansöker om byggbonus.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.