Foto: Arkivbild, Bosse Åström
UPPÅT FÖR ALINGSÅS. Alingsås klättrar 32 platser på Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun.
Foto: Arkivbild, Bosse Åström
UPPÅT FÖR ALINGSÅS. Alingsås klättrar 32 platser på Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun.

Gläds över klättringen på skolrankning

Alingsås

Uppåt för Alingsås på Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun. Man klättrar från plats 123 till 91 bland Sveriges 290 kommuner.
– Att vi förbättrat oss i totalen känns jätteroligt, säger Cecilia Knutsson barn- och ungdomschef i Alingsås kommun.

Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun sätter fokus på kommunernas viktiga roll som huvudmän för skolan. Rankningen är till för att uppmuntra kommunerna som ger elever och lärare goda förutsättningar. Den ska också inspirera till framtida satsningar. 

Rankningen baseras på ett flertal olika parametrar och det räcker inte med att ha de högsta betygen för att vara den bästa skolkommunen. Sådant som lärarnas löner, andelen barn på förskola, lärartätheten och andelen elever som har behörighet till högskolestudier finns bland det som mäts.

Uppåt i totalen

Alingsås har i år klättrat från plats 123 till 91 bland landets 290 kommuner. Men även om man gått framåt i totalen är allt dock inte uppåt för Alingsås. I kategorierna resurser till undervisningen, lärartätheten och friska lärare, där ligger kommunen långt efter.

– De resultaten bekymrar mig, säger Lärarförbundets lokala ordförande Ingela Fredriksson.

– Visserligen har vi stigit lite på lärartätheten men det är inget att vara jätteglad över med tanke på att vi fortfarande ligger lågt, på 216 plats av 290.

Resultatförbättring

Men elevernas resultat stiger. Alingsås har gjort en stark förbättring i kategorin över andelen elever som är godkända i alla ämnen i årskurs 9 justerat efter förutsättningar. Där har man gått från 102 till 26 plats.

– Det är också kul att se att vi har ökat i antalet utbilade lärare. Detta trots att det finns en kompentensbrist över hela landet, säger Cecilia Knutsson barn- och ungdomschef i Alingsås kommun.

I kategorin över andelen elever som är godkända i alla ämnen i årskurs 9 är resultatet också förbättrat och man slutar på en fin 25 plats. Lärarförbundets lokala ordförande Ingela Fredriksson tror att det beror på att de lärare som är på plats och jobbar är så fantastsikt duktiga.

– Tänk den dagen när Alingsås ger ordentligt med resurser till skolan då leder vi kanske hela ligan, säger Fredriksson.

Höga lokalkostnader

Barn- och ungdomschefen Cecilia Knutsson säger att vad gäller resurserna så beror det lite på hur man räknar. I Alingsås är kostnaderna ganska höga för lokalerna och det kan påverka andelen resurser till undervisningen.

– Vi försöker att jobba med att få ner våra lokalkostnader och då istället kunna höja personalkostnaderna, säger Cecilia Knutsson.

Rankningen Bästa skolkommun bygger på statistik från SCB, Skolverket och Lärarförbundet.  

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher