Illustration: ANJA PARK
SOM PÅ FILM. Två av gärningsmännen klättrade ut från en bil och vidare in i lastbilen fån Post Nord, enligt åklagaren.

Bilden klarnar om stölder på E20

Vårgårda

Männen som misstänks för stöldförsök ur en lastbil under färd på E20 har omhäktats – de misstänks nu för fler liknande gärningar.
Klart är också att gods värt 2,5 miljoner kronor har försvunnit vid fullbordade stölder ur lastbilar.

Sedan mitten av september sitter fyra män häktade misstänkta för att ha försökt stjäla gods ur en lastbil under färd på E20 i Vårgårdatrakten. När polis stoppade lastbilen fanns två av gärningsmännen kvar inne i lastutrymmet. Bilden av hur gärningen har gått till väga börjar nu att klarna.

– De har kört efter lastbilen i en följebil med taklucka. De åker ikapp lastbilen och två gärningsmän klättrar ut genom takluckan och fram på bilens motorhuv. En av dem klipper upp låset på lastbilen och sedan hoppar de in i lastutrymmet, säger Johan Fröjelin, åklagare.

Inne i lastbilen söker en av gärningsmännen igenom lasten i jakt på gods att stjäla, och den andre mannen håller igen dörren till lastutrymmet så den inte står och slår och väcker chaufförens uppmärksamhet.

– När de är färdiga ringer de till följebilen och klättrar tillbaka till den, säger Johan Fröjelin.

När männen greps i september hade polis varit dem på spåren ett tag. Det efter att transportföretaget blivit utsatt för fyra fullbordade stölder, där åtminstone några av dem skett på E20 i Vårgårdatrakten.

Vid de tillfällena stals gods till ett värde av 2,5 miljoner kronor. Främst ska gärningsmännen då ha varit ute efter elektronikvaror.

Efter de fullbordade stölderna satte transportföretaget in övervakningskameror i lastutrymmet på bilarna. I samband med gripandet i september kunde man i realtid se hur två personer klättrade in i lastbilen. Polis låg då startklara och ryckte ut till E20 för att stoppa transporten.

– Männen i följebilen anade att något var på gång. I Södra Härene svängde de av från E20, men de stoppades senare av polis i Nossebro, säger Johan Fröjelin.

Veckan innan gripandet genomfördes två liknande stöldförsök i lastbilar på E20 i Vårgårda, men de transporterna stoppades aldrig av polis. Att gärningsmännen inte kom över något gods vid de senare tillfällena förklaras av att transportföretaget då hade flyttat det eftertraktade godset från släpet, till lastutrymmet i själva lastbilen – dit det inte går att klättra från följebilen.

Artikeln har tidigare publicerats i sin helhet i papperstidningen och e-tidningen

  • Därför skedde det just här
  • Kan ha haft medhjälpare

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Se ett liknande brott i Youtube-klippet:

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.