Foto: MIKAEL SVENSSON

Det brinner hos Svettlund

ALINGSÅS

Rullband, rökdykning och hinderbana. Det var många svettiga programpunkter under brandstationens prova-på-dag.

Det brinner i lägenhetsinnehavare Svettlunds ugn. Och det gäller att sno sig på. För i bostaden kan det finnas medvetslösa människor. Dunk, dunk, dunk i väggen och släpp nu för allt i världen inte slangen. Det är livlinan här i mörkret.
 
Livräddningsinsats
Det är lördag eftermiddag på brandstationen i Alingsås och AT tar rygg på fyra killar från Hjälmareds folkhögskola. Fyra killar som kanske någon gång i framtiden kommer att kunna titulera sig rökdykare. Efter en kort och välkomnande presentation av den riktige brandmannen Karl-Johan Svenningsson är det dags att svida om.
 
Tobias Andréasson, Joel Fält, Erik Fredriksson och Fredrik Hjalmarsson står inför uppgiften att testa på jobbet som rökdykare. Utan rök och värme förvisso. Men i mörker och med slipade visir som gör att synintrycken är begränsade. Första paret ut blir Erik och Fredrik.
 
Noggranna
AT får en lägenhetsvisning innan ljuset släcks. Rackarns lurig planlösning får man nog säga och lite småläskigt med alla dockor som ligger i sängar, soffor och på golv. Nu är det allvar. I mörkret hörs Karl-Johans peppande stämma.
– Tvåan… så länge du håller i slangen går du inte vilse… Bra att ni är noggranna…
Efter några minuter kan det konstateras att Erik och Fredrik klarat uppgiften galant.
– Det känns väldigt kul, säger Erik.
– Det är svettigt och svårt men jädrans roligt. Och det roligaste är samspelet med sin polare, säger Fredrik, bakom ett immigt visir.
 
Stark i motlut
Dagen bjöd även på övningar av typen klättra i stege och rulla slang. Och så rullbandsprovet förstås. Upplägg: gå på rullband i rejält motlut, i åtta minuter, med full mundering och 24 kilo på ryggen.
– Vem vill missa detta, säger Daniel Isaksson-Wederbrand, med lätt andfådd stämma.
 
Kontrollant Dan Edvardsson konstaterar att halva tiden har gått. Sekunder blir till minuter men Daniels glada humör håller i sig. Men lite svettigt är det. Samtidigt är det ju trevligt att ”testa och kika och kolla vad gubbarna sysslar med”, som Daniel uttrycker saken.

 

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.