Arkivbild: KATRIN NIKLASSON
GÄSTADE ALINGSÅS. Statyn Med handväskan som vapen visades i somras i Alingsås konsthall.

Förslaget: säg ja till statyn

Alingsås

Ta emot statyn Med handväskan som vapen och sätt upp den på lämplig offentlig plats i Alingsås.

Det är förslaget från kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott, som alltså säger ja till donationen från Nudie Jeans-grundarna Maria Levin, Joakim Levin och Palle Stenberg.

Återstår att se om resten av kultur- och fritidsnämnden håller med. Den sammanträder på måndag den 23 oktober.

Livlig diskussion

När AT i veckan skrev om att kommunen har erbjudits en donation av Susanna Arwins kända och omtalade staty blev det en livlig diskussion, för och emot, på tidningens Facebook-sida.

Förespråkarna framhåller att den visar civilkurage, vilket också är konstnärens syfte och donatorernas åsikt, medan motståndarna hävdar att kvinnan, som fotograferades i samband med en nynazistdemonstration 1985, var sjuk och att hennes son ogillar att hans numera bortgångna mor blir en politisk symbol.

Statyn är gjord i två exemplar. Det andra finns i Hallands Kulturhistoriska Museum. Konstnären Susanna Arwin har framhållit att kvinnan i skulpturen inte är porträttlik kvinnan på den kända nyhetsbilden.

Villkoret för donationen är att statyn placeras på en offentlig plats. I kultur- och fritidsförvaltningens utredning föreslogs tre alternativ – Åmanska parken, Museiparken eller Stationsplan. Men politikerna i arbetsutskottet, som sammanträdde i måndags, vill inte låsa sig vid just de platserna utan skriver ”lämplig offentlig plats” i sitt förslag till beslut.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.