Foto: TOTTE VESTERLUND
LYRISK. Drogförebyggaren Håkan Fransson tycker att Alingsås visar otroliga framsteg i drogvaneundersökningen.

Fortsatt trend: Färre unga dricker

Alingsås

Ungdomsfylleriet fortsätter att minska. Det visar årets drogvaneundersökning.
– Fantastiskt. Jag jobbar i 20 kommuner och ingenstans går det lika bra som i Alingsås, säger drogförebyggaren Håkan Fransson.

Utvecklingen håller i sig. Allt färre ungdomar i Alingsås dricker alkohol. På fyra år har antalet högstadieelever som uppgett att de druckit minskat från 27 till 15 procent.

Kommunen har sedan 2013 anlitat drogförebyggaren Håkan Fransson som jobbar enligt Öckerömetoden. Den går ut på att få vuxna att sätta ned foten och göra det omöjligt för ungdomar att dricka.

– Varför kör inte 15-åringar runt med bil på gatorna i Alingsås? Det är för att vi vuxna har varit tydliga med att man inte får köra bil utan körkort. Men vi har varit otydliga med att man inte får dricka innan man är 18 år.

Hyllar föräldrarna

– Jag ser inga tecken på att trenden kommer att brytas. Det är en otroligt positiv utveckling.

Varför går det så bra för just Alingsås?
– Det finns en oerhört positiv kraft i föreningslivet och generellt sett väldigt bra skolor med duktiga lärare och skolledare. Min insats har bestått i att förklara hur dumt det är att barn dricker och hur dumt det är att tillåta sina barn att dricka.

Ett budskap som Fransson tycker har gått fram.

– Jag kan stå på ett föräldra­möte och tjöta, men det är föräldrarna som gör jobbet på helgkvällarna. Det är de som ska hyllas.

Enligt Fransson finns ett tydligt samband mellan föräldrars restriktivitet och ungdomars drickande.

– Vi gör detta för ung­domarnas skull, men det blir också ett lättare föräldraskap. Det är inte roligt att jaga fulla barn på kvällarna.

Läs mer i tisdagstidningen:

  • ”E-cigaretter en varböld”
  • ”Det finns en öppen droghandel”

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.