Gerdsken-Skövde_170916_MS_11_F

Gerdskens BK – inte bara en lagmaskin

Sportbloggen
AT-sporten tippade Gerdskens BK på nionde plats inför säsongen.
Facit? Gulsvart blev tvåa och fick chansen att kvala mot division II.
Ännu ett bevis på att man som utomstående inte alltid har den koll som man själv tror.
Men samtidigt finns det en charm i att bli motbevisad.
När GBK anno 2017 kommer på tal är det lätt att använda sig av ord som moral och hjärta.
Men gulsvart är givetvis så mycket mer.
Återkommer om det längre ner i texten.
____________________________
 
Tack vare den överraskande andraplatsen i serien säkrade Gerdsken en kvalplats mot division II. I kvalet blev det två uddamålsförluster, där marginalerna helt plötsligt inte var på lagets sida.
Givetvis var det deppigt i GBK-lägret efter förlusten mot Älvsborg FF, men med lite distans är jag säker på att tränare Lars-Petter Björk och kompani är väldigt nöjda med säsongen.
En säsong där laget visade vad man kan åstadkomma med en enorm moral, kryddat med individuellt skickliga spelare.
Ta bara evigt unge målvakten Erik Andersson, outtröttlige Fredrik Gustafsson och hans vapendragare Joel Hallenbert i mittlåset, jättetalangen Filip Larsson (knappt ett misstag på hela säsongen) samt mittfältsgeneralen Jacob Borg.
Den sistnämnde ser spelet som få andra, och har med underskattade Marco Stua vid sidan dominerat många matcher under säsongen. Stua har kanske inte flest bolltouch under en match, men oj så nyttig han är.
 
Spelaren som dock överraskat mest på mig och många andra är Fredrik Johansson.
”Fronken” som han kallas har visat en ruggig form under hösten. Med sina långa ben, ibland oortodoxa spelstil och skarpa målsinne har han gäckat motståndarna i match efter match. ”Fronken” bryter mönster och gör det oväntade.
Lite som en magiker som trollar fram saker ur sin hatt.
Den typen av spelare växer inte på träd – och det är bara att hoppas att han fortsätter spela fotboll nästa säsong.
Detsamma gäller nämnda duon Fredrik Gustafsson och Erik Andersson.
 
Nog med beröm kring spelarna, men utan rätt vägledning under träningar och matcher hade GBK inte nått kvalet mot division II.
L-P Björk var när han tog över ett tämligen oprövat kort, men har motbevisat allt och alla.
Vid sin sida har han haft stöttning av spelande tränaren Fredrik Gustafsson och målvaktsditon Fredrik Smith. Tillsammans med spelarna har trion från dag ett präntat in en ”vi mot världen-känsla”.
Sen får man inte heller glömma att laget trott på sin spelidé och hållit fast vid den. När vi pratar GBK anno 2017 är det som sagt lätt att använda floskler som moral och liknande, men utan en fungerande spelidé hade laget inte slutat tvåa i division III mellersta.
 
____________________________
 
Alla de ovan nämnda komponenterna blandades ner i den gulsvarta magiska grytan – och tog faktiskt laget så när till division II.
Det är något att bygga vidare på, minst sagt.
 
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher