Glorifierat våld i Alingsås

Alingsås

Vi ska få en ny staty i Alingsås som ska förgylla vår fina stad, den antidemokratiska statyn ”Med handväskan som vapen” ska få en egen plats i någon av våra parker. Statyn är inspirerad av fotografiet där en kvinna slog med sin handväska mot en demonstrerande nazist år 1985 i Växjö. Många hävdar att den symboliserar antifascism och civilkurage, vilket är en anständig ståndpunkt som nog de flesta svenskar, inklusive jag delar. Men är det civilkurage att slåss och störa en laglig och tillståndsgiven demonstration? Vilka andra statyer förespråkar våld? Bara för att hon slår på en nazist ska det rättfärdiga beteendet?

Detta leder mina tankar till ett filmklipp jag såg för några veckor sedan. Jag såg en kvinna under nazistdemonstrationen utanför Liseberg gå till verbal attack mot hotfulla maskerade våldsbejakande motdemonstranter. De kastade sten och knallskott mot våra poliser, hon gick ensam fram – Sluta, ni förstör för fred, ni är inte bättre än nazisterna, skäms! All heder åt henne, hon visade mod och civilkurage och hon brukade inget våld.

Fotografen som tog den unika bilden år 1985 ,Hans Runesson, anser sig ha upphovsrätt och skulpturen är skapad av en annan konstnär. Sonen till ”tanten” på fotot gillar inte statyn och säger att hans mamma var psykiskt sjuk och inte hade för avsikt att bli en symbol mot nazism. 1988 efter lång psykisk sjukdom begick hon självmord, hon blev 41 år. – Min mamma förtjänar inte detta, säger han.

Alingsås kommun borde visa respekt både gentemot fotografen men framförallt mot hennes familj. Politiker i både Nacka, Växjö och Varbergs kommun har tagit hänsyn när de i konsensus tackat nej till statyn. – Det som jag tycker är det viktigaste skälet är att vi har sagt nej av hänsyn till anhöriga som finns till den här kvinnan på fotografiet, säger Bergenblock (C) Varberg i en intervju med P4 Halland. Däremot har ordförande i Kultur- och Fritidsnämnden här i Alingsås, även han centerpartist, yrkat bifall till att kommunen ska få sätta upp statyn varhelst de önskar. Vad som också är anmärkningsvärt är att konstverket heller inte tagits fram i samspel med Alingsåsborna.

Jag undrar också hur vår kommun tänker när de är i startgroparna med att sjösätta sitt nya projekt ”Arbete mot våldsbejakande extremism” och i samma stund vill de sätta upp en staty som symboliserar kravaller och våld. Åh, vår älskade tant, hon ska nu en gång för alla glorifiera våldet. Hur tänker ni? Försök har gjorts för att förminska statyns budskap genom att hävda att det bara är en handväska hon slår med, men även ord eller en liten penna kan vara ett kraftfullt vapen. Det är inte civilkurage att slå en annan människa oavsett vem det är eller vad personen står för, det är barbariskt!

En skulptur som symboliserar civilkurage hade varit fin i vår stad – men inte just det här verket. Den har heller ingen anknytning till Alingsås. Trots att jag är Sverigedemokrat skulle jag föredra en staty av Fridolins ”handhjärta” mycket hellre än en glorifierad våldsstaty som föreställer en ”tant” som möter oliktänkande med tillhygge. Tänk om Alingsås!

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.