• Foto: TOTTE VESTERLUND
    LEDARE. Emídio Sousa är borgmästare i portugisiska staden Santa Maria da Feira.
  • Foto: TOTTE VESTERLUND
    VILL SAMARBETA. Emídio Sousa, borgmästare i Santa Maria da Feira, och Magnus Thordmark, näringslivschef i Alingsås kommun, pekar på flera olika områden där städerna skulle kunna jobba mot ett gemensamt mål.

”Kan utbyta kunskap och göra affärer”

Alingsås

Många skillnader – men även gemensamma utmaningar.
Programmering och byggbranschen är möjliga samarbetsområden.
Det framkom när en delegation från Portugal besökte Alingsås.

I veckan gästades Alingsås och Business Region Göteborg av en delegation från Santa Maria da Feira, Portugal.

Det är en stad med drygt 20  000 invånare som ingår i en kommun där ungefär 150  000 människor bor. Avståndet till Porto, landets näst största stad, är fem mil. Santa Maria da Feira är känt för sitt rika kultur-, evenemang- och näringsliv.

Inte helt olikt Alingsås – men det finns så klart skillnader.

– Klart att temperaturen är en skillnad, säger Emídio Sousa, borgmästare i Santa Maria da Feira och fortsätter:

– Och här är stadsplaneringen mycket mer organiserad. Hemma började man bygga hejvilt för 50 år sedan. Det är svårt att åtgärda i efterhand. Hälften av befolkningen i vår stad jobbar inom industrin, och så är det inte i Alingsås.

Vill få fler till industrin

Emídio Sousa vill få ungdomar intresserade av att jobba i industrin.

– Det tror att det är ett smutsigt arbete, men så är det inte. Det är ett rent jobb. Och det behövs mycket kunskap inom det fältet. Det är svårt att hitta kompetent personal.

Besöktet är ett led i det fleråriga EU-finansierade Erasmussamarbetet.

Det som började som ett ungdomsprojekt kommunerna emellan har utvecklats till att innefatta även kultur och näringsliv.

I maj besökte Lights in Alingsås Santa Maria da Feira för att bygga upp sin första workshop någonsin utanför Alingsås. En satsning som tusentals besökare tog del av under festivalen Imaginarius.

– Det är viktigt för oss att få veta mer om andra delar av världen. I Göteborgsregionen och i Alingsås finns det mycket högteknologi och vi kan utbyta kunskap och göra affärer med varandra, säger borgmästaren Emídio Sousa.

Behöver programmerare

Alingsås Business Centers näringslivschef Magnus Thordmark håller med om att det är nyttigt med en internationell utblick.

Han ser flera tänkbara samarbetsområden.

– Byggsektorn. Vi ska bygga jättemycket i Göteborgsregionen och ibland kan det vara svårt att hitta byggentreprenörer. Och vi delar ett behov av att hitta programmerare.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.