Läsförståelse, lyhördhet och Bolibompahuset – del 3

Alingsås

I sex blogginlägg i Alingsås Tidning (AT-online den 2-7 oktober 2017) framför utställningsproducent Thereze Almström, med benägen assistans av AT:s rubriksättare, en liten reklamkampanj för ”Alingsås Nya Museum” som öppnar idag.

2017-10-02: ”Museum – ett fantastiskt rum för lärande”
2017-10-03: Bolibompahuset – museets nya smeknamn
2017-10-04: Vad gör att du känner du dig hemma?
2017-10-05: ”Känner du dig som en alingsåsare?”
2017-10-06: ”Filmerna representerar samtiden”
2017-10-07: Välkomnar kritikerna till HEM

Thereze Almströms gästblogg >>

Av någon outgrundlig anledning har både Thereze och AT:s rubriksättare fått för sig att ”en handfull” kritiker ”redan på förhand haft starka åsikter om den nya utställningen”!? Mycket märkligt!? Hur i hela världen skulle man kunna ha det innan den öppnat!? Och nej då, denna ”missuppfattning” har naturligtvis inget med bristande läsförståelse att göra. Det är endast ”överhetens” sätt att retoriskt avfärda alingsåsarnas massiva kritik mot att staden i åtta år saknat ett museum värt namnet. Lite komiskt dock att ”museet” som hittills haft nollkoll på ”dåtid” inte ens behärskar särskilja denna från ”nutid eller framtid”. Utställningen öppnar som sagt idag.

Det skulle vara väldigt intressant att få höra Thereze Almström utveckla och mera konkret exemplifiera vilka hon avser med: ”den där handfulla gruppen av ständiga kritiker” … ”som redan innan de sett utställningen har dömt ut den som ointressant, utan förankring i Alingsås historia, för inriktad till barn, för dyr m.m.” Är det Museets Vänner som avses med ”den här lilla gruppen”? För mig låter det bara som ett retoriskt förminskande av de som törs kritisera åtta förlorade år. Ganska typiskt för en förnärmad ”aktivist” som inte tål kritik och vägrar vara lyhörd inför andras åsikter?

Thereze poängterar sitt ”ringa tålamod” och beskriver det som ”en karaktärsbrist”, för att ”i nästa tankevurpa” framhålla att hon har ”allt tålamod i världen” för okritiska hej-sägare. Kritik och mångfald undanbedes alltså, men lismande och ryggdunkande välkomnas.

Till Facebookgruppen ”Du vet att du är från Alingsås om…” >>

Förklaringen till att de styrande helt lyckats missa (blunda för) den massiva kritik som under lång tid funnits mot Kultur- och fritidsnämndens sätt att förvalta ”Alingsås Museum” blir alltmer tydlig. Man vet helt enkelt inte vad man håller på med. Och p.g.a. detta kan diverse ”aktivister” (som de själva kallar sig) utan större ansträngning helt kollra bort ointresserade politiker och i egna syften omdefiniera betydelsen av 2.500 år med Museion (tempel för muserna) och Klio (historieskrivningens musa).

Barometern: Aktivisterna får ett museum >>

Motsatsen till ”autenticitet” (som utställningsproducenten lyckats stava fel till – fem gånger!) är ”fiktiv, uppdiktad, otillförlitlig, opålitlig”. Att försöka ”smeta på” meningsmotståndare uppfattningar de aldrig framfört är just detta. Fake news!

Om än lite flummigt formulerat kan man, med lite välvilja, kanske skönja en begynnande förståelsen för värdet av historien bakom föremålen, i torsdagens blogginlägg.

– ”I våra samlingar har vi till exempel en bödelsyxa. Vid första anblicken ser de ut som i princip vilken yxa som helst. När kunskap om yxans historia tillkommer skapas en viss autencitet. Den ena (yxan) är utan den andra (historien) just bara en yxa. När vi sedan belyser den och plockar fram den och låter den möta publiken skapas en autencitet och värdet ökar markant.”

Om nya utställningen HEM ger oss anledning att döpa om Bolibompahuset till Alingsås Museum … återstår att se. Jag hoppas verkligen det. För det vore på tiden.

En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Tidningen deltar inte i någon reklamkampanj för ”Alingsås Nya Museum”. Vi erbjöd Thereze Almström att gästblogga just på grund av den intensiva debatt som föregått den nya utställningen Hem. Mot bakgrund av den debatten anser vi att det är av allmänt intresse att få ta del av hur utställningsproducenten ser på museets roll med mera. Tidningen tar inte ställning för den ena eller andra sidan, men vi är glada för att AT är ett forum för livlig, lokal debatt.
    Vad gäller rubriksättningen ska rubrikerna självklart spegla innehållet i inläggen och samtidigt locka till läsning.
    mvh Stefan Samuelsson, webbredaktör Alingsås Tidning.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher