”Succén har varit ett faktum!”

lightsbloggen

Tiotusentals människor går ljusslingan under Lights in Alingsås, många av dem med guider. Några av guiderna och ett par turistvärdinnor ger här sin personliga syn på evenemanget och en inblick bakom kulisserna. 

Söndag 29 november

Barn och Fritidsprogrammets barnturer

Vi blev tillfrågade under våren om vi ville anordna en aktivitet för barn under Lights i år. Vi, det är Barn och fritidsprogrammet på Alströmergymnasiet. Vi som då gick första året och nu går andra året för att bli barnskötare, svarade förstås ja!

Under höstterminens start har det sedan varit ett intensivt arbete med att ta fram en saga och ett upplägg, repetera och se vilka roller och uppgifter var och en av oss skulle ha. Premiären var 7/10. Under fyra lördagar har vi sedan ordnat en sagovandring för barn i ålder ca 3-8 år, utifrån en berättelse om en superhjälte som vi själva hittat på under drama-lektionerna. Succén har varit ett faktum! I rollerna av sagoberättare, lekledare, utklädda apor eller troll samt praktiker/guider har vi varje lördag mött glada, förväntansfulla barn och föräldrar som givit oss mycket positiv respons och verkar ha haft en spännande och fin lördagskväll tillsammans.

Hur tycker vi då att det har varit att jobba med det här?

”Det var lärorikt, det var något nytt man aldrig gjort förut.”

”Kul, spännande, trevlig, fantastiskt härligt.”

”Magiskt.”

”Lysande.”

Vad var det som var så kul?

”Det var kul att det var så många olika roller och uppgifter.”

”Kul att kunna klä ut sig.”

”Kul att få leka!”

”Ge en gemytlig upplevelse för hela familjen!”

”Det var kul att se att barnen hade så roligt och trivdes!”

”De var intresserade och engagerade! Det märktes att barnen tyckte det var spännande och ville lyssna på sagan!”

Har vi lärt oss något då?

”Vi har lärt oss att hålla koll på barnen, samarbeta, ta ansvar…”

”Att det bästa är att vara med en massa barn!”

blogg_söndag_Handmålning 2

Till Lightsprojektets blogg i AT på webben: Nu undrar ni förstås vilken saga vi byggde vår sagovandring på?

Här kommer den – sagan som vi i 16BF på Alströmergymnasiet själva hittat på och byggt en dramatiserad vandring för barn på; The Super Bubble woman

Det var en gång en apa som hade en superkraft. Hon hette The Bubble woman men kallades Bubblan. Superkraften var den att hon kunde göra såpbubblor som blev så stora att de blev som ett hus till henne själv och hon kunde skydda sig mot faror i bubblan. Bubblan bodde med många andra apor i en dal där de hade det bra förutom med en sak. Ibland kom ett troll dit, från skogen, så att alla aporna blev jätte-rädda. Trollet var en meter långt men hade 4 meter långt hår och otroligt många vårtor på näsan.

Aporna var allra mest rädda för att trollet skulle fånga in dem allihop. Det hade aldrig hänt men de var rädda ändå. Därför tränade de sig ofta på att springa undan – de brukade leka leken ”Trollkull” där en av dem låtsades vara trollet. När trollet ibland kom till dalen brukade de springa till en grotta och gömma sig, förutom Bubblan som bara gjorde en bubbla att skydda sig i. En kväll hade trollet somnat alldeles framför grottan och alla aporna fick smyga förbi trollet för att kunna gömma sig i grottan.

En dag när trollet kom hände något hemskt. Aporna var på ängen som vanligt. Plötsligt hörde de hur det brakade till i skogen. Fram mellan träden klev trollet och alla aporna sprang som vanligt mot grottan – men just denna dagen hade det ramlat ner en stor sten som låg i vägen för ingången! Bubblan gjorde en stor bubbla att skydda sig i och ställde sig framför alla andra apor som gömde sig bakom. Trollet stirrade argt. Då gjorde Bubblan det modigaste hon någonsin gjort. Hon spräckte sin bubbla och gjorde sedan en till bubbla – en jättestor såpbubbla rätt i ansiktet på trollet! Trollet såg ingenting, hela ansiktet var ju fullt av såpbubblor. Till slut gjorde Bubblan en till bubbla och fångade med den in hela trollet – som lyfte och flög iväg! Det var ju ett ganska litet troll, bara en meter långt. Trollet flög sakta uppåt och längre och längre bort. Till slut landade trollet i en helt annan skog – där det fanns massa troll att leva med och trollet slapp vara så ensamt.

I ap-dalen var allt nu lugnt och de glada aporna hade en fest som varade hela natten. Nu var alla glada. Trollet hade fått en massa nya vänner, med långt hår och kort, med vårtor och utan. Aporna kunde leva i lugn och ro i sin dal och hade massa skoj för sig. De blåste massa såpbubblor varje höst när de mindes hur de blåst iväg trollet och de målade bilder i ansiktet ibland som påminde dem om hur modiga de hade varit och hur bra de hade det nu. Snipp snapp snut – nu var sagan slut.

Alströmergymnasiet, Barn och fritidsprogrammet åk 2, Klass 16BF

 

bloggare_Louice_Larsson_Lights_SS_www

Lördag 28 november

Under 5 veckor runt oktober månad är det Lights in Alingsås, så passande. Så passande, då jag och sambon håller till i Funäsdalen (Härjedalen) de andra månaderna under året, men under Lights-perioden är det alltid trevligt att vara på hemmaplan. För min del är livet som lugnast under hösten då jag jobbar väldigt mycket säsongsvis efter årstiderna i fjällen, så därför är det perfekt för mig att besöka hemorten Sollebrunn under den här tiden, och även Alingsås.

Den här hösten blev dock lite annorlunda jämfört med de tidigare höstarna. Jag fick nämligen erbjudande att jobba extra på Turistbyrån i Alingsås, samt även att få den äran att guida guidade turer igen under Lights. Att guida och prata inför folk har jag gjort en del tidigare så det kändes väldigt roligt och självklart på något vis att tacka ja till, även att få jobba på Turistbyrån kändes också naturligt då jag länge arbetat inom service och värdskap.

bloggbild_lights3_lördag

Det är mitt tredje år jag jobbar som guide under Lights, då jag tidigare guidat 2013 och 2014. Hur jag kom in på att bli guide från början var egentligen p.g.a barndeckarvandringarna som Turistbyrån anordnade tillsammans med Susanne Macfie och hennes böcker om Hemliga klubben i Alingsås. Där spelade jag en karaktär som heter ”Moa” ur böckerna ”. När sommaren var slut då jag hade sommarjobbat med detta, så började hösten närma sig och jag fick förfrågan om att vara guide för Lights helt enkelt.

Jag tycker om hela idén med Lights då det handlar mycket om gemenskap och traditioner för mig. Det är en tradition att gå slingan varje år, det är även tradition att äta en mysig fika på närmaste café, och framför allt så gör hela grejen att man tar sig ut, utomhus. Bara för att kvällarna på hösten blir mörkare och temperaturen blir kallare, så kan man fortfarande vara utomhus. Att vara ute mycket är något jag alltid kommer försöka ta med mig genom livet och framför allt att röra på sig, och kan man då kombinera dessa två är det ju toppen, t.ex. med att gå lights-slingan. 

Årets första installation i år på slingan handlar om en återträff för 6 personer, där alla är uppväxta i Alingsås, och som kommer tillbaka för att göra en återträff just under Lights. Jag tänker på mig själv mycket när jag guidar och pratar om denna installation. På sätt och vis gör jag också en återträff och hemfärd i samband med Lights in Alingsås, och jag tror faktiskt att på många sätt knyter det hela evenemanget ihop folk som kanske inte hade tagit tag i och setts annars. Hur häftigt är inte det?

Miljön som är mer utanför stadsområden, speciellt fjällen och landsbygden, kommer nog alltid locka mig mer då jag aldrig varit någon stadsmänniska, men inför varje Lights in Alingsås så lockas jag ändå in till den lilla mysiga staden och på något sätt blir lite mer bunden till den. Det är väldigt fin slinga i år och jag rekommenderar starkt att gå om ni inte gjort det ännu. Ta på er en mysig halsduk och klä dig varmt så finns det inga ursäkter!

Louice Larsson, guide och turistvärdinna

 

Arkivbild: MIKEY LENNARTSSON Hanna Ahlström, turistvärdinna och guidebokare.
Arkivbild: MIKEY LENNARTSSON
Hanna Ahlström, turistvärdinna och guidebokare.

Fredag 27 november

Dansbandslegender kommer till årets nyhet Dancing Light Festival
Hanna heter jag som skriver idag och jag jobbar till vardags på Alingsås Turistbyrå. Det här är andra året som jag upplever Lights bakom disken både dagtid och kvällstid. Jämfört med förra årets ovisshet över hur det skulle vara kändes det skönt att veta vad man hade framför sig även fast det var med glädje och nervositet man gav sig in i det igen.

Det är en hektisk, stundtals kaotisk, månad vi genomgår under evenemanget här på turistbyrån. Vi bokar guider och vi bokar biljetter till de guidade turerna och till ljusexpressen. Vi möter tusentals besökare och tar emot hundratals telefonsamtal. Trots hektiska veckor kan man ju inte låta bli att bli lite extra exalterad just den här tiden på året. Kom till oss eller ring om ni söker mer information så hjälper vi till.

Som tidigare nämnts är det mycket annat som händer här i Alingsås i samband med Lights. Varje år ploppar det upp något nytt och jag skulle vilja uppmärksamma er på några av nyheterna i dagens blogginlägg. Årets nyheter är bland annat Dancing Light Festival, Food Truck Mania och de guidade barnturerna med elever från Alströmergymnasiet.

Food Truck Mania pågick fredag och lördag helgen som var. Ett cirka tiotal foodtrucks ställde upp på Stora Torget och serverade mat från olika matkulturer. Jag själv var där och köpte av en kille som sålde burritos och han verkade nöjd med Alingsås, och för att ta honom på orden så sa han ”Alingsås verkar så mysigt” och jag kunde inte annat än att hålla med. Missade ni det i år? Då får vi hoppas att de återvänder nästa år för hans burritos, de var minsann goda.

Dancing Light Festival går av stapeln i helgen under dagarna två i Estrad Alingsås och först att äntra scenen på fredagen är Lasse Stefanz som sedan spelar under hela kvällen från 21.00 och framåt. På lördag kväll är det både Barbados och Arvingarna som bjuder upp till dans. Arrangörerna har informerat att man kan komma redan vid 19-tiden båda dagarna för att kunna ta sig något lättare att äta från Harrys, dricka något och bli varm i kläderna innan dansbanden drar igång. Vi på turistbyrån kommer ha öppet till 22-tiden så det går att köpa biljett in i det sista om suget faller på. Det här är första året som man har Dancing Light Festival och tanken är att festivalen skall återkomma även nästa år och även när Alingsås fyller 400 år 2019.

Riktigt kul är att den guidade barnturen på lördagar har varit så populär som den har varit. Nu på lördag, samtidigt med Barnens Ljuskväll, arrangeras årets sista barntur och ännu finns det faktiskt några platser kvar. Vill man vara en av dem som hinner knipa en plats så kan man förboka hos oss på turistbyrån.
Väl mött
Hanna Ahlström, turistvärdinna

Från ljusinstallaton 6, Happiness. Foto: Privat.
Från ljusinstallaton 6, Happiness. Foto: Privat.
Foto: STEFAN SAMUELSSONKersti Westin, ljusguide.
Foto: STEFAN SAMUELSSON
Kersti Westin, ljusguide.

Torsdag 26 oktober

Det måste vara något magiskt med ljuset i Alingsås under oktober månad…. 
Från att under dagtid vara en alldeles vanlig bokhandlare börjar det på sen-eftermiddagarna att pirra allt mer intensivt i högerarmen och se, när skymningen sänker sig växer där ut ett lasersvärd och jag förvandlas till en Lights-guide! 

Den adrenalinkick man får av att svinga sitt lysande svärd över en förväntansfull besöksgrupp och dra iväg på den ”känslostorm i ljus och ljud” som årets slinga utlovar är svår att beskriva – men är så klart en av anledningarna till att man, trots fulltecknad kalender både på det privata och det arbetsrelaterade planet, väljer att lägga så mycket energi och så många kvällar på Lights in Alingsås år efter år. 

Det är också häftigt att se hur alingsåsarna själva väljer att byta ut tv-soffan mot en promenad i höstmörkret, ofta med hela släkten i släptåg. Barnvagnar, rullatorer, kryckor, permobiler eller små feta hundar i reflexväst…det finns inga hinder och lämmeltåget böljar fram kväll efter kväll som en otippad form av friskvård och en gigantisk gemenskapsmanifestation. 

Som affärsidkare i Alingsås kan man ju inte heller undgå att glädjas åt alla utsocknes presumtiva kunder som ljusevenemanget genererar. Inte bara under workshop-veckan  när alla ljusdesignerna och studenterna dammsuger staden efter mer eller mindre fantasifulla souvenirer, vykort med älgar och mutpresenter till hemmavarande barn. 

Men också under hela Lights-perioden: alla dessa små gäng av kanske framför allt damer i sina allra bästa år som gör sig en heldag i Alingsås i väntan på mörkrets inbrott – och som är sååå shopping- och fikasugna! 

Balansgång är ett av inslagen i Barnens Lights. Läsarbild: Thore Lundqvist.
Balansgång är ett av inslagen i Barnens Lights. Läsarbild: Thore Lundqvist.

Eller det äldre paret från kranskommunen som gjort det till en tradition ända från starten för 18 år sedan – först en go’ fika på något av caféerna, sedan besök i alla favoritaffärer, därefter guidad tur längs slingan och så avsluta med en korv med bröd på Lilla Torget innan man styr bilen hem i natten. 

Så visst är det något magiskt med ljuset i Alingsås under oktober månad… och min personliga magiska favorit detta år är dramapedagogen Malin Wallins ljus-cirkus i den lilla Prinsparken borta vid lasarettet. 
Att komma in där bland små eldslukare, lindansare och tyngdlyftare är som att höra barnaskratten i Cornelis Vreswijks ”Turistens klagan”, man blir glad och rörd och alldeles varm om hjärtat! Prata om att lyckas locka fram ”emotions”! 
Kersti Westin

Se ett klipp från installation 4, Concern, Alingsås Tingsrätt:

 

Foto: STEFAN SAMUELSSONElina Eliasson, ljusguide.
Foto: STEFAN SAMUELSSON
Elina Eliasson, ljusguide.

Onsdag 25 oktober

Ett år äldre och ett år rikare av erfareheter från Lights in Alingsås. Förra året gjorde jag min lightsguide-debut som nyinflyttad hit till Alingsås och i år är jag tillbaka ute i slingan för att informera samt upplysa er besökare kring årets installationer. I år har vi allt från abstrakta installationer som bjuder in besökarna till att själva uppleva och känna känslor, till lite mer påtagliga installationer som tydligt förmedlar sitt känslomässiga budskap.

Förutom att arbeta som guide på Lights och Torpa Stenhus så driver jag ett konsthantverksföretag och ni hittar mig på olika julmarknader nu innan jul. Ett arbete som skiljer sig markant från guidandet men som är minst lika utmanande. Att kombinera konsthantverk och att arbeta som guide är perfekt, det är två olika typer av arbeten som kompletterar varandra. Båda innebär att jag får träffa människor, vilket är viktigt för mig, och jag hinner inte tröttna på något av arbetena då det jag ska arbeta med för dagen varierar.

bloggbild_lights1

Mitt första år som alingsåsare, och första år som guide, har bjudit på många erfarenheter som jag plockar med mig till mina visningar av årets upplaga. Även om guideyrket i sig inte är någon nyhet för mig då jag, förutom att ha läst museipedagogik, under några år arbetat som guide på Torpa Stenhus, så är Lights in Alingsås även år två något nytt och spännande! I år är temat Känslor och slingan består av sju olika känslosamma installationer. Dessa underbara installationer som väcker oro, lycka och alla känslor som finns däremellan.

Mitt första år som guide var svårt, tungt och ämnet väckte många svåra känslor. . men det var också alldeles, alldeles underbart! I år är temat, som tidigare nämnts, känslor. Det känns något lättare, men ändå oändligt djupt. Så, kom och upplev slingan med mig, någon av mina fantastiska kollegor, ta en sväng med tåget eller vandra slingan runt på egen hand. Alla alternativ är ett bra alternativ, för att uppleva årets Lights är ett måste!

Elina Eliasson

Foto: STEFAN SAMUELSSONCarina Lundgren, turistbyråansvarig.
Foto: STEFAN SAMUELSSON
Carina Lundgren, turistbyråansvarig.

Tisdag 24 oktober

Halvtid
När detta skrivs har det gått drygt halva tiden av årets evenemang. Och när ni läser är det knappt två veckor kvar. Dagarna och kvällarna på turistbyrån rusar iväg!

Jag började jobba på Alingsås Turistbyrå som sommarpersonal 2013. Efter det, kvällsjobb under Lights och lite timmar vid behov. Sedan förra året är jag turistbyråansvarig och det blir mitt femte år som jag jobbar under årets största evenemang.

Det har hänt en del under den tiden! Numera går det att boka biljetter till guidningarna på nätet, det finns en egen Lights-app och det populära tåget Ljusexpressen har tillkommit, för att nämna något. Kringarrangemangen ökar och butiker och ateljéer längs slingan håller kvällsöppet. Det gillar vi! Det blir mer och mer att besökarna efterfrågar vad som händer under Lights förutom ljusinstallationerna. Man är gärna här hela dagen eller till och med helgen! Det ska fikas, ätas, shoppas och såklart går man runt slingan på kvällen.

Damen från Eskilstuna gick Lisapromenaden ”Kom-i form-med-form” på dagen och en guidad tur på kvällen. ”Båda rundorna var fantastiska” utbrast hon glatt inne på turistbyrån dagen efter. ”Och det här med turistbyrån – det gillar jag!” Jag hade gärna pratat med henne en längre stund men med gäster i kö och telefonen konstant ringande så hanns det inte med just då. Många härliga möten blir det hursomhelst! Besökarna kommer från hela Sverige men det vet redan ni som följt våra bloggar genom åren. De bor på stort och litet hotell, bed & breakfast eller i egen husbil. Och hemma hos släkt och vänner – alingsåsarna förstås.

Från ljusguidernas rundvandring kvällen före premiären. Foto: Privat.
Från ljusguidernas rundvandring kvällen före premiären. Foto: Privat.

Varje år brukar det också komma hit utländska gäster. Då försöker vi se till att de får informationen på engelska i görligaste mån under den guidade turen. I år hade vi en renodlad guidning på engelska en fredagskväll. Den här veckan blev lite speciell med besök från Santa Maria da Feira, Portugal. I söndags fick borgmästaren en guidad tur, dock inte på portugisiska. Ikväll går en annan grupp med tolk för första gången under mina år.

De senaste åren har vi på turistbyrån råddat allt med de guidade turerna; bokningar, marknadsföring, rekrytering samt schemaläggning av guider. Därtill kommer framtagning av den obligatoriska reflexen, inköp av passande ”souvenirer” och efterarbete med fakturering och utvärdering. Vi får se hur vår roll ser ut nästa år, då det pågår en utredning om turistbyråns framtida placering och Alingsås Energi som ansvarar för projektet. Spännande tider, härliga tider!

Glöm inte att gå man ur huse under Light Night Shopping på torsdag! Mer information på www.kafestaden.se
Carina Lundgren
turistbyråansvarig

Foto: STEFAN SAMUELSSONLjusguiden Birgitta Ericsson-Löfgren skriver manuset som alla guider utgår från.
Foto: STEFAN SAMUELSSON
Ljusguiden Birgitta Ericsson-Löfgren skriver manuset som alla guider utgår från.

Måndag 23 oktober

Lights in Alingsås är för mig, ljus, fantasi, kreativitet, glädje och oktoberväder. När jag återvände till Sverige efter 20 år med Alingsås som ny hemort anade jag inte att jag skulle få en ny ”passion” i livet. Jag blev fascinerad av staden och inte minst av Lights. Sedan nio år är jag, Birgitta, en av de 22 guider som gärna går runt slingan, oavsett väder och vind och berättar om fantastiska ljusinstallationer.  De tre senaste åren har jag fått förtroendet att skriva manuset till guiderna och att fungera som ”guide advisor” för ljusdesigners och studenter.

Mycket spännande men också ett tungt ansvar med tanke på tidspressen inför ”premiären”. Fördelen är att jag är med redan från planeringsstadiet, när ljusdesignerna kommer i mars. Jag får information om deras tankar om temat och installationerna. Ofta får jag frågor hur det praktiskt fungerar att guida vid installationen och vad byggnaden eller platsen som de valt har för historia, eller Alingsås historia. Eller frågor som ”varför har alla en lampa i fönstret”?  När studenterna kommer får jag ofta berätta, hur, var och när, om allt kring deras installationer.

I augusti är första utkastet till guiderna klart, då handlar det om temat, hur vi påverkas av ljus/ljud och färg, om byggnader och platser utefter slingan, om ljusdesignerna och deras intentioner, som ofta ändras när studenterna kommer med sina utkast och idéer. Installationerna? Hur de kommer att se ut? Ja, det vet ingen förrän i september när studenterna är på plats och under fem dagar och nätter planerat och skapat det som blir årets Lights. Under tiden försöker jag få så mycket information som möjligt genom att lyssna och vara tillsammans med studenterna, vara ”kaffeutkörare” sena kvällar, se deras presentationer och fånga upp vad de vill förmedla med sin installation.

Dagen före invigningen. Turistbyråpersonal och guider går tillsammans runt slingan och möter designers och studenter. Foto: Privat.
Dagen före invigningen. Turistbyråpersonal och guider går tillsammans runt slingan och möter designers och studenter. Foto: Privat.

Kvällen innan invigningen, går guiderna slingan, äntligen skall de få se vad de ska berätta om. Ofta blir det litet panikartat, installationerna är inte färdiga och det finns inget manus! Men den här sista natten behöver studenterna för att slutföra och testa och nästa dag presenterar de sina ljus- och ljudinstallationer och historien bakom för bl.a. guiderna. Guider som skall guida bara några timmar senare, har redan på morgonen fått ett tillfälligt manus.

Efter invigning och VIP-guidning är natten min ”skärseld”, allt skall ställas samman, synpunkter från guider, ändringar gjorda på installationerna och manuset ska vara lätt att lära in. På förmiddagen är manuset skickat till alla! Guidningarna kan börja!

Men ett manus är bara ord! Det är guidernas entusiasm och berättarglädje som gör guideturen till ”en upplevelse i ljus och ljud”!

(och fördelen för mig är att jag behöver inte lära in något manus – jag har ju skrivit det)
Birgitta Ericsson-Löfgren

————————————————

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.