ARKIVBILD: BOSSE ÅSTRÖM
Ny zonindelning. Västtrafik föreslår nu att systemet med kommunzoner skrotas och ersätts med tre zoner i hela Västra Götaland.
ARKIVBILD: BOSSE ÅSTRÖM
Ny zonindelning. Västtrafik föreslår nu att systemet med kommunzoner skrotas och ersätts med tre zoner i hela Västra Götaland.

Nya zoner kan ge billigare resor

Alingsås

Regionala tågresor mellan Alingsås och orter i Västra Götaland, borträknat Storgöteborg, kan bli betydligt billigare. Det är en konsekvens av Västtrafiks nya föreslagna zonindelning.

Klockan närmar sig 15:57 och Västtåget från Alingsås mot Skövde närmar sig. En tur som med dagens kommunindelning hade inburit en resa över fyra zoner. Men nu vill Västtrafik reformera biljettsystemet och ersätta kommunzonerna med tre zoner över hela Västra Götaland.

För Anette Roslund och Marie Kleifert ser det nya zonsystemet ut att innebära billigare resor. De bor i Skövde och arbetspendlar till Alingsås varje dag. Två orter som kommer att finnas inom samma zon i det nya systemet.

Det nya biljettsystemet är en del i ett led att försöka öka kollektivtrafikresandet. Västtrafiks förslag är nu ute på remiss och ambitionen är att regionfullmäktige klubbar det nya zonsystemet under våren 2018. I förslaget är Göteborg, Partille och Mölndal en zon. Öckerö, Kungälv, Ale, Lerum, Härryda och Kungsbacka utgör en zon och övriga regionen utgår en zon. 

Läs mer om zonindelningen och tänkbara priser i tisdagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher