Under lördagen gick ett veterantåg mellan Herrljunga och Grästorp för att fira att Uddevalla - Vänersborg - Herrljunga järnväg fyllde 150 år.
Foto: Filip Landqvist
Under lördagen gick ett veterantåg mellan Herrljunga och Grästorp för att fira att Uddevalla - Vänersborg - Herrljunga järnväg fyllde 150 år. Foto: Filip Landqvist

Rykande tågjubileum i Herrljunga

Herrljunga

Många ville åka med veterantåget som gick mellan Herrljunga och Grästorp under lördagen. Tågresan är en del i firandet av att Uddevalla – Vänersborg – Herrljunga Järnväg (UWHJ) fyller 150 år.

Perrongen på Herrljunga station fylldes med vit, grå och svart rök på lördagsförmiddagen. Röken kom ur det veterantåg som skulle gå från Herrljunga till Grästorp med stopp i Vedum, Vara och Håkantorp.

Inför den första resan, som gick strax efter klockan halv 11 på lördagen, var det ett 80-tal biljetter sålda. Men biljetter gick också att köpa ombord och de dryga 270 platserna som fanns på tåget fylldes på ordentligt. Många var det också som hade framme sina mobiltelefoner och kameror för att få en bild på detta tåg som inte riktigt liknade övriga ekipage på perrongen.

Samverkan mellan föreningar

Tåget stannade till på flera olika stationer på vägen och vid varje station ordnades det med aktiviteter.

Arrangemangen är en samverkan mellan hembygdsföreningar med flera föreningar utmed banan, Herrljunga, Vara och Grästorps kommuner och Bergslagernas Järnvägssällskap.

På stationen i Herrljunga fanns också utställningen ”Järnvägsknuten Herrljunga” och Gäsene mejeri var på plats och delade ut smakprov och sålde ost. Dessutom var det nostalgisk försäljning genom Herrljunga isbaneförening som sålde Herrljunga Bröstkarameller. Godiset såldes på klassiskt vis gåendes längs med perrongen.  

Läs mer om Järnvägsjubileet och se fler bilder i tisdagens AT  

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher