• Svenska konstnären Anna U. Davis utställning ”Witnesses” visas i House of Sweden i Washington till den 10 december. På bilden ”Shark-cuteri” från 2016.
  • ”Drop Dead Gorgeous” (2008) – mixed media-konst av Anna U. Davis.
  • ”Dr. Jekyll and Mrs. Hyde” (2016) av Anna U. Davis.

Svensk USA-konstnär om bröstcancer

AT i Washington

För drygt fyra år sedan diagnostiserades den då 37-åriga svenska Washingtonbaserade konstnären Anna U. Davis med bröstcancer.

I förra veckan höll hon ett gripande föredrag i House of Sweden om chocken efter cancerbeskedet och arbetet med ”Road to Recovery”, ett konstprojekt i plywood, om hennes väg tilllbaka. Steg för steg hur tiden varit efter diagnosen. Fram till den 10 december visas hennes utställning ”Witnesses” på ambassaden.

Anna har arbetat heltid som konstnär sedan 2002 och tillbringar dagligen omkring 15 timmar i sin studio. Hennes konst är djärv, färgglad, grafisk och seriefigursaktig mixed media målningar och skulpturer, där hon bland annat uttrycker sin fascination med genusrelationer. Annas konstverk finns i såväl offentliga som privata samlingar i Europa och USA.

Efter 3-4 månaders bröstsmärta kom diagnosen bröstcancer 2013, som en blixt från klar himmel.

– Efter biopsi, ultraljud och magnetröntgen fick jag beskedet. Eftersom jag var ung, trodde jag inte det kunde drabba mig. Medelåldern för bröstcancer i USA är 62 år. Dessutom hade jag ingen familjehistoria av sjukdomen. Doktorn sade ”ditt besked är positivt. Jag är ledsen”. Dagarna efter var förvirrande, berättar hon.

Dessutom hade Annas sjukförsäkring förfallit. Men tack vare hjälp kunde försäkringen ordnas.    

– Det var som en tornado inom mig. Det finns stigmatisering kring cancer. Jag kände mig hjälplös, instängd, som jag skulle vilja fly. Men du kan inte fly från din egen kropp. Jag grät i badkaret, säger hon.

– Den goda nyheten var att cancern inte spridit sig. Glädjande nog var att jag inte bar på den gen som gör en mottaglig för bröstcancer.

Nu behandlas hon med mediciner under ett flertal år, som bland annat medverkar till att det känns som det ”brinner” i vissa delar av kroppen.    

Anna påpekar vikten av att leva i nuet. Framöver kommer hon att sammanställa en bok av konstprojektet ”Road to Recovery”.  

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.