• Foto: Filip Landqvist
    SAMARBETAR KRING JÄRNVÄGSJUBILEUM. Birgitta Saunders, Herrljunga kommun, Eva-Lena Liljedahl, biblioteket, Sylvie Andersson, Vara hembygdsförening, Börje Hjalmarsson, Musikkåren Lyran och Andreas Falk, Stiftelsen Herrljunga Industrilokaler.
  • GAMMAL STATION. Till helgen avgår ett veterantåg från Herrljunga med slutdestination Grästorp i samband 150-årsjubileet av UWHJ. Så här såg det ut på Herrljunga station år 1926.

Firar 150 år med ångloksresa

Herrljunga

Till helgen firas att tågförbindelsen mellan Herrljunga och Uddevalla funnits i 150 år. Bland annat kommer ett gammalt ånglok gå från Herrljunga station till Grästorp och olika aktiviteter anordnas där tåget stannar längs vägen.

Uddevalla – Vänersborg – Herrljunga (UWHJ) järnväg fyller 150 år. Detta uppmärksammas på olika sätt på tågstationer runtom i Västsverige. I Herrljunga startar ett ånglok av äldre modell som kommer ta tågintresserade på en tur som avslutas i Grästorp.

Tåget stannar till i Vedum, Vara och Håkantorp innnan det tills sist kommer fram till slutdestinationen i Grästorp. På varje station där tåget stannar kommer det vara någon form av aktivitet. Tåget kommer ta en kortare paus vid vardera hållplats. Givetvis går tåget sedan tillbaka samma väg som det kom.

Arrangemangen är en samverkan mellan hembygdsföreningar med flera föreningar utmed banan, Herrljunga, Vara och Grästorps kommuner och Bergslagernas Järnvägssällskap.

I och kring stationen i Herrljunga händer det olika saker. Inne i stationshuset visas utställningen ”Järnvägsknuten Herrljunga”.

Läs hela artikeln i torsdagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.