• Arkivbild: BJÖRN EMANUELSON
    Tillbyggnaden av Alingsås tingsrätt har varit kontroversiell lokalt men hyllas i arkitektkretsar.
  • Arkivbild: BJÖRN EMANUELSON
    Tillbyggnaden samspelar med den gamla tingsrättshuset i tegel.

Tingsrätten kan få nytt arkitekturpris

alingsås

Alingsås tingsrätts omdiskuterade tillbyggnad är nominerat till ett internationellt arkitekturpris – World Building of the Year i kategorin Samhällsbyggnad.

Alingsåsbyggnaden konkurrerar med åtta andra nominerade från olika delar av världen, bland annat Kina och Australien. Vinnaren kommer att tillkännages under World Architecture Festival 2017 i Berlin i mitten av november.

Tingsrättens tillbyggnad i titanzink togs i bruk förra året. Den har ritats av Fritz Olausson och Magnus Almung, arkitektfirman Tengbom, är baserad på en plan av arkitekt Börje Falemo och byggd av Serneke. Arkitekternas inställningar är att tillbyggnaden både kontrasterar mot och samexisterar med tingsrätten i tegel från 1899.

I fjol fick byggnaden Plåtpriset 2016, en utmärkelse i byggbranschen med fokus på metallfasader. Då skrev juryn bland annat att priset ”tilldelas en byggnad som väcker känslor. Med tydlig karaktär, likt en småskalig bergskedja med självständiga toppar, utstrålar den styrka och säkerhet lika väl som livfullhet”.

Det finns hela 33 kategorier i tävlingen World Building of the Year. Nomineringarna omfattar arkitektur från 68 olika länder.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher