• Foto: GÖRAN JOHANSSON
    MÅNADENS LÄSARBILD SEPTEMBER. Pärlemorfjäril.
  • Arkivbild: STEFAN SAMUELSSON
    KAN KNEPEN. Göran Johansson stannade kvar i bilen för att inte skrämma bort fjärilen.

Tog vinnarbild från bilen

Vårgårda

September månads läsarbild är ett ögonblicks verk – tagen från bilen.
– Jag åkte sakta med rutorna nedvevade och såg fjärilen vid vägkanten. Det var bara att stanna och skjuta, säger Göran Johansson, som tagit bilden.

Vårgårdabon Göran Johansson gjorde åkturen för ett tag sedan på småvägar utanför tätorten. Bredvid sig hade han, som så ofta, kameran och teleobjektivet. När han närmade sig Änet, inte långt från Kvinnestad, fick han syn på pärlemorfjärilen som satt på en hög växt, någon slags loka, vid grusvägen kant.

– Jag stannade och stängde av motorn men gick inte ur bilen, berättar Göran, som var tvungen att skynda sig innan fjärilen flög iväg.

– Det var bara ett ögonblick, en minut, säger han och fortsätter:

– Bilen kan vara ett utmärkt gömsle om man vill fota vilt och sånt. Går man ur så skrämmer man lätt bort dem men sitter man kvar är det ofta inget problem.

Det fina med bilden, som AT:s jury fastnade för, är hur vackert ljuset faller på fjärilen. Dessutom är det en fin komposition med de båda blomställningarna.

– Ja, jag tycker själv om den. Det blev lite lyckat med motljuset, säger Göran Johansson.

Han har bearbetat bilden en del i Photoshop.

– Ja, skärpa, kontrast och mättnad, det vanliga. Fotar man i raw-format som jag gör måste man alltid efterbearbeta. Jag la också till en vinjett och lite skugga för att få en ram omkring, säger Göran vidare.

Den mörka ramen förstärker effekten av motljuset. Den hjälper också till att leda betraktarens blick till motivet, fjärilen.

Göran Johansson är välkänd i Vårgårda som musiklärare och körledare. Efter pensioneringen häromåret har fotograferingen har tagit allt mer av hans tid.

Precis som flera andra har han i höst fascinerats av alla svampar som frodas i våra skogar och samtidigt med fjärilsbilden skickade han in ett par fina bilder på svampar. Men både hans och övriga fotografers utmärkta svampbilder fick den här gången stå tillbaka för pärlemorfjärilen i motljus.

Tre bilder får hedersomnämnanden. Se torsdagstidningen.

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.