• FOTO: Urban Kärvling
    PRESENTERADE INTEGRATIONSPROJEKTET. Maria Johansson, Eva Sundquist och Janne Alfredsson.
  • FOTO: Urban Kärvling
    TRIO FRÅN AFGHANISTAN. Mahdi, Meysam och Zia hoppas få fler vänner i Vårgårda. De anmälde sig till flera aktiviteter.
  • FOTO: Urban Kärvling
    ETT KUL PROJEKT. Emelie Andersson, Emmy Hugosson och Jouli Shouka tyckte det var bra aktiviteter att välja på och ett bra sätt att få nya vänner.

Ungdomar får nya vänner

Vårgårda

V-V-V, Vårgårdas Vänner i Världsklass, är ett projekt mot utanförskap och för integration.
– Ungdomarna får en språk- och kulturkompis, som har ett annat modersmål, säger Janne Alfredsson, ordförande i VIK Fotboll, som driver projektet.

I onsdags drog man i gång i Kulturen, där eleverna på Gullhögskolan och Sundlergymnasiet fick information om vad projektet går ut på.

Det blev en fräck inledning när Janne Alfredsson, Maria Johansson och Eva Sundquist ackompanjerade av ett maffigt trumsolo kom in på scenen i cowboyhattar. Det fick i alla fall alla i bänkarna att vakna till.

Syftet med projektet är att långsiktigt förebygga utanförskap inom alla sociala grupper och aktivt arbeta med integration för ett ännu vänligare och välkomnande Vårgårda.

– Ofta grupperar man sig och håller sig till dem man redan känner, men vi vill att man går över gränsen och bryter barriärer, så att man får nya vänner i Vårgårda, säger Janne Alfredsson.

Att delta i projektet är frivilligt, men de ungdomar som medverkar kan vara med på flera spännande aktiviteter. Dessutom får eleverna gratis prova på att vara med i de olika aktiviteter som finns i Vårgårda IK: fotboll, handboll, pingis och friidrott.

Eva Sundquist berättade om den närmast förestående aktiviteten i slutet av oktober, som är westernridning i Hökerum. De andra aktiviteterna är go-cart i Göteborg och att pröva på Prison Island, också i Göteborg.

– Vi kommer att starta en grupp på Facebook, där man kan kommunicera och få information. De som inte har tillgång till Facebook tar vi kontakt med på annat sätt, säger Maria Johansson.

Bland ungdomarna var responsen stor. De tyckte det var häftiga aktiviteter och många anmälde sig till samtliga.

Hela artikeln publicerades i torsdagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher