Arkivbild: Bosse Åström

Uppåt för Alingsås och Vårgårda på skolrankning

hela området

Både Alingsås och Vårgårda kommun klättrar på Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun. Herrljunga tappar något men är fortfarande den kommun av de tre som placerar sig bäst, på plats 53 bland Sveriges 290 kommuner.  

Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun sätter fokus på kommunernas viktiga roll som huvudmän för skolan. Rankningen är till för att uppmuntra kommunerna som ger elever och lärare goda förutsättningar. Den ska också inspirera till framtida satsningar. 

Herrljunga bäst

Alingsås kommun klättrar från 123 till 91. Även Vårgårda klättrar uppåt på listan med 41 placeringar och landar på plats 135. Däremot tappar Herrljunga något från förra årets fina 10-placering och slutar på plats 53 bland landets 290 kommuner.

Rankningen baseras på ett flertal olika parametrar och det räcker inte med att ha de högsta betygen för att vara den bästa skolkommunen. Sådant som lärarnas löner, andelen barn på förskola, lärartätheten och andelen elever som har behörighet till högskolestudier finns bland det som mäts.

Närliggande resultat

Alingsås har gjort en stark förbättring kategorin över andelen elever som är godkända i alla ämnen i årskurs 9 justerat efter förutsättningar. Det innebär att elevernas grundläggande förutsättningar tas med i bedömningen. Även Herrljunga är bra i den kategorin och de båda kommunerna parkerar bredvid varandra på plats 25 och 26 av 290.

Vårgårdas starkaste sida är andelen pedagogiskt utbildade lärare. Där slutar man på plats 59 i landet. 

Rankningen bygger på statistik från SCB, Skolverket och Lärarförbundet. 

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.