Foto: Johan Hallberg
Vana att samverka. Lotti Klug, folkhälsostrateg i kommunen, och Lotta Jofjord, kommunpolis, bjuder in till grannsamverkansmöte.

Vill få fler att grannsamverka

Alingsås

I nästa vecka bjuds det in till grannsamverkansmöte i Alingsås – en förhoppning är att det ska startas fler samverkansgrupper, och att det även startas grupper i bostadsområden med hyreshus.

Grannsamverkan är något av en framgångssaga i Alingsås där det nu finns 60-70 samverkansgrupper runt om i kommunen. Under nästa vecka bjuder kommun och polis in till ett möte där de välkomnar de som är intresserade av att starta grannsamverkan i sitt bostadsområde.

– Det görs ett fantastiskt jobb runt om i kommunen, och syftet är att starta fler grannsamverkansgrupper, säger Lotta Jofjord, kommunpolis.

En förhoppning är att det ska startas grannsamverkan i bostadsområden med hyreshus, vilket inte finns i dag.

– Det har en tendens att vara lättast att starta grupper i områden där man äger sina egna bostäder. Men det finns sätt att arbeta med det i områden med hyreshus också, men det måste bygga på att eldsjälar som bor där drar igång arbetet, säger Lotta Jofjord.

Att mäta effekten av grannsamverkan är inte helt lätt. Brottsförebyggande rådets uppgifter säger dock att risken att drabbas av inbrott i områden med grannsamverkan minskar med cirka 25 procent.

Gemenskap

Grannsamverkan handlar i grund och botten om att de boende i området är uppmärksamma på vad som sker i omgivningen, och håller koll på varandras hus när de är bortresta.

– Det handlar om att se varandra. Grannsamverkan är ett bra sätt att få med allmänheten på banan. Det är ett sätt att lära känna sina grannar, säger Lotti Klug, folkhälso­strateg i Alingsås kommun, som menar att det skapar en ökad social gemenskap bland de boende och verkar avskräckande för tjuvar.

Försvåra för tjuven

Att helt skydda sig mot bostadsinbrott går naturligtvis inte. Snarare handlar det om att försvåra så mycket som möjligt för tjuven. Installera larm och stöldmärka egendom är en del, annat är alltså att starta en grannsamverkansgrupp.

– Tjuvarna vet vad grannsamverkan är. De vill att inbrottet ska gå snabbt och smidigt och att de kan åka därifrån sedan. Skyltarna om grannsamverkan skickar signaler om att ”du är sedd” och en person som inte har rent mjöl i påsen vill inte bli sedd, säger Lotti Klug.

Info om märk-DNA

Till nästa veckas möte är företrädare för redan existerande grannsamverkansgrupper i kommunen också inbjudna, och det kommer bland annat att informeras om DNA-märkning av egendom.

Framöver kommer liknande möten om grannsamverkan att hållas även i Vårgårda och Herrljunga.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.