• Foto: TOTTE VESTERLUND
    TRÄDER FRAM. Yvette Lissman ser det som viktigt att dela med sig av sina erfarenheter för andra kvinnors och samhällets skull.
  • Foto: TOTTE VESTERLUND
    PLANERAR PUBLICERING. Yvette Lissman har samlat ihop berättelser från kvinnor som hon har tänkt att publicera i en bok.

Yvette ska samla kvinnors berättelser

Alingsås

Sociala medier fylls med berättelser om sexuella övergrepp och trakasserier. Mängder av kvinnor delar med sig av sina upplevelser under hashtaggen #meetoo.
– Fruktansvärt att så många har så djupa sår, säger alingsåsaren Yvette Lissman.

En Hollywoodprofil pekades ut för sexuella övergrepp och trakasserier. Det blev startskottet på en internationell kampanj där kvinnor under hashtaggen #metoo, på sociala medier, delar med sig av sina upplevelser.

Traditionella medier som tidningar, radio och TV har hakat på. I Sverige har framför allt två mediemän – en på TV4 och en på Aftonbladet – pekats ut. De är dock inte dömda för något brott.

Alingsåsaren Yvette Lissman blev inte överraskad av omfattningen.

– Nej, och det är det som är så jobbigt. Jag förstod att det var så. En del säger att det är skönt att inte vara ensam, men det är också för jävligt att det är så många som har utsatts. Fruktansvärt att inse att så många har så djupa sår, säger hon.

”Känsligt fortfarande”

Yvette Lissman säger sig ha blivit utsatt för saker på flera olika nivåer.

– Maktstrukturerna i samhället är så dolda så att män kanske inte ens förstår att de har utsatt någon för något eller kränkt någon. Och jag har också varit med om lite grövre grejer, säger hon och fortsätter:

– Det är lite känsligt fortfarande, men det är ganska långt tillbaka i tiden och det handlar om flera tillfällen under uppväxten, tonåren och även i relationer. Jag utsätts fortfarande men har mer mod nu att våga säga ifrån.

Hur känner du nu när du har berättat det?
– Det är tufft, men jag tänker att jag gör det för andra kvinnors och hela samhällets skull. Vi får börja fundera på vad för slags samhälle vi vill ha. Det har varit jobbiga strömningar den senaste tiden där man inte förstår värdet av jämställdhet och jämlikhet. Solidaritet har inte stått så himla högt i kurs.

Planerar bok

I kölvattnet av #metoo­-kampanjen har Yvette Lissman tänkt publicera en bok med kvinnors berättelser om övergrepp. Vittnesmål som hon har samlat ihop genom att höra av sig till olika Face­bookgrupper.

– Jag kände att det måste bli ett dokument, en plattform för förändring.

Vad händer när hashtaggen slutar trenda?
– Det är kvinnor som berättar om olika övergrepp och kränkningar. Alltifrån grova kränkningar som incest och sexuellt våld till vardagskränkningar som att få höra ”lilla gumman” eller en hand på ett lår. Det är en stor variation, det är så det ser ut.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher