Den ointressanta högsta serien

Sporttankar

Ja det blev stora segersiffror för Alingsås mot Aranäs. Till slut. En bedrövlig första halvlek, en av de sämre jag sett på väldigt länge faktiskt, förbyttes till en mer ordentlig andra och då hängde gästerna från Kungsbacka inte med i svängarna. Som det ska vara i den här serien, den som vi numera kallar Handbollsligan.

Och generellt sett är det så in i bänken trist, och i längden tror jag det är dåligt för ligans intresse.

***

Hur många gånger de senaste 20 åren har det hänt att något lag skakat om de rådande normerna i handbollens högsta liga på herrsidan? Alltså ordentligt. Lag som tagit sig upp, tagit ligan med storm och sedan (mer eller mindre) behållit en bra position. Hur många? Jag säger två. Alingsås HK när dom tog klivet upp i slutet på 90-talet och några år senare IFK Kristianstad.

Visst, man kan alltid argumentera att det funnits flera roliga uppstickare genom åren, men inget lag har satt sig själva på den långsiktiga kartan som AHK och IFK gjort sedan lagen tog plats i högsta serien.

Där har vi ett problem med Handbollsligan. Nya lag som introduceras, har inga möjligheter att göra större avtryck. Det handlar enbart om överlevnad, år ut och år in. Ofta åker man rakt ur igen, eller så blir man som i Ricohs fall kvar, dock utan att egentligen göra mer än att bara existera.

När såg vi ett Östersunds FK i Handbollsligan senast? Ett Växjö Lakers?

***

Ett annat mycket stort problem för det generella intresset kring serien är att man varje säsong vet mer eller mindre exakt hur serien kommer sluta. Visst, det kan skilja några placeringar upp eller ner men överlag kan du utnämna topp åtta-lagen direkt vid premiären. Du kan peka ut de lag som kommer hamna i ingemansland och du kan i svepande drag sätta lampan på vilka som får spela kvalspel i vår. Seriejumbon? Tja, inte jättesvårt att nämna det laget heller.

Det händer ingenting i den här serien. Ingenting som skakar om, ställer frågor och kittlar. Att ett lag dominerar så kraftigt som Kristianstad må vara hänt, så har det varit i hockeyn och fotbollen också genom åren, om vi ska fortsätta den liknelsen. Men där under. Där borde det hända mer. Fler lag borde kunna skaka om status quo och trycka in lite nytt blod i venerna på en ganska dammig gammal serie.

Men det händer inte.

Anledningarna är många såklart. Ekonomi först och främst. Publikunderlag. Placering i stadens sportsliga hierarki. Jag vet inte. Kanske är det så att vi inte kan förvänta oss mer av sporten handboll i Sverige. Kanske ska vi vara nöjda med att vi fyller stora arenor på finaldagen, får se en skräll varannan månad och ett par avgörande matcher kring strecken.

Men jag vill ha mer, och jag tror handbollen behöver mer. Fler behöver utmana, inte bara på sikt utan omedelbart. Vi behöver skaka om den här serien, innan den torkar ut.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.