Foto: PRIVAT
Tao Hemberg Jankel framför den berömda operan i Sydney.

”Jag har försökt ändra mitt beteende”

Gästbloggen

Alingsåsaren Tao Hemberg Jankel är just nu trainee på Business Swedens kontor i Sydney, Australien. Han bloggar hela veckan om sitt jobb och sitt liv ”down under”.

Söndag 12 november

Hej på dig, för sista gången!
Min bloggvecka är snart slut och det känns både tomt och frigörande på samma gång. Jag är fortfarande i bergen, på väg till nästa vandringsområde, Pope’s Glen. På samma vis som sist sitter jag här med huvudet vinklat nedåt i min telefon medan vi tar oss igenom de små bergsvägarna. 

Mitt sista inlägg skall summera mina lärdomar från min resa, både från jobbet och fritiden.

Tidsplaneringen
För att hinna med allt man vill göra så är det viktigt att verkligen planera sin tid väl. När det kommer till jobbet så önskar jag att jag hade lagt upp arbetsstrategin något annorlunda sedan dag ett. Jag var inte helt van vid att ha många olika typer av uppgifter på en och samma gång. Det som hjälpte mig var att prata med min handledare som lärde mig att bryta ner uppgifter i mindre deluppgifter och göra listor på det som behöver göras varje dag. Med detta tips, som kanske låter enkelt att lista ut själv, har jag nu lyckats lugna ned mig själv en betydande del. Stora projekt som känns svåra att sätta igång med bryts ned på detta vis och känns plötsligt väldigt lättöverskådliga, till skillnad från hur det kändes i början. Detta koncept om att bryta ned uppgifter och skriva ner dem känner jag kan appliceras på fritidslivet också. Dock inser jag att jag inte riktigt lyckats med att applicera det på fritiden ännu med tanke på att jag nu under denna underbara bilfärd är limmad vid telefonen för att skriva detta. Om jag bara avsatt tid för att hinna skriva inlägget innan denna utflykt. Ibland följer man inte sina bästa tips antar jag; synd men sant!

Att tro på sig själv och alltid göra sitt bästa
När man studerade fanns det ofta tydliga instruktioner på vad som behövde göras. När det kommer till Business Sweden, där jag är nu, bygger mycket på att man själv tar egna initiativ i sin research och analys, vilket många av mina nuvarande projekt involverar. Det är inte alltid helt självklart vart man hittar den mest väsentliga informationen eller datan för att lösa en uppgift. Vad jag nu har lärt mig är att bryta ned undersökningsfrågan (återigen nerbrytning!) för att lättast förstå i vilken riktning man borde gå för att hitta svaret. Ibland går det ändå inte; och då går det fint att höra med någon på kontoret som kan ge feedback på vart man ska kolla eller hur man kan formulera sin sökning. Grundtanken är dock att man själv skall göra sitt bästa för att ta reda på svaret själv. Man skall lita på att man själv har vad som krävs för att lista ut svaret, om än något mindre erfarenhet och instinkt än kollegorna..! Att tro på sig själv på fritiden är essentiellt för att ta sig fram, särskilt när man är i många nya typer av sammanhang i ett nytt land och bland nya bekantskaper. Kort sagt, om någon skall tro på en så behöver man tro på sig själv också! 

Att lyssna noga i vilket sammanhang man än befinner sig i
Ibland är vi alla lite disträ. Jag märkte i början när jag precis landat i Sydney att jag inte var en fullgod lyssnare och kunde tappa bort mig i konversationer. Jag har försökt ändra mitt beteende genom att försöka ta det lugnare och ta tid för varje person jag lyssnar på. Vi vet alla hur trist det är när man pratar med någon som inte riktigt lyssnar på en, trots att de nickar och ser en i ögonen! När man lyssnar är det självklart att det är lättare att ge personen som pratar relevant respons och motfrågor. Detta går att knyta an till jobb och till fritid. Att vara fullt närvarande i vilken situation man än befinner sig tar en långt.

Det var tre något seriösa reflektioner från min sida, men som har varit reflektioner som infunnit sig i min hjärna sedan jag kom hit. 

Jag vill tacka dig för att du orkat läsa min blogg under hela denna vecka. Även om jag stundtals har skrivit inläggen på språng (som under denna helg exempelvis) så har jag tyckt att det har varit väldigt roligt att dela med mig av mitt lilla äventyr på andra sidan jordklotet. Jag trivs verkligen jättebra på Business Sweden och skulle rekommendera företaget och jobbet till vem som helst som intresserar sig för deras arbetsområden. Sydney som stad är också helt fantastisk, som redan har beskrivits ett antal gånger. Du är välkommen att kontakta mig, oavsett vad du har för fråga; den kan handla om jobb och/eller fritid.

Jag kommer att passa på att inkludera lite bilder från helgens äventyr. Även om bilderna inte har någonting med texten att göra. Hoppas att du också har haft en fin helg och har en spännande söndag framför dig. 
Hej så länge. Vi hörs!
Tao

Jag och mina 3 kompanjoner inväntar soluppgång i en bild med allt för mycket Instagrameffekter.
Jag och mina 3 kompanjoner inväntar soluppgång i en bild med allt för mycket Instagrameffekter.
Typiska hikingbilder!
Typiska hikingbilder!
Soluppgången.
Soluppgången.
Det var kallt att sitta och vänta på soluppgången.
Det var kallt att sitta och vänta på soluppgången.
En ”hejdå för den här gången”-bild från bergen! Ha det gott!
En ”hejdå för den här gången”-bild från bergen! Ha det gott!

Lördag 11 november

Hallå igen!

Idag är det dags för det nästsista inlägget och det kommer att handla om tre skillnader som jag stött på hör i Sydney jämfört med Sverige. Jag sitter för närvarande i samma bil som jag satt i igår och nu är vi påväg ut i buschen för att utforska naturen och bergen i området. Eva kör, Peter läser kartan och Anna sitter i baksätet och tittar ut genom fönstret. Det är bara jag som inte riktigt njuter av bilfärden, då skrivandet av detta inlägg har min uppmärksamhet. Så vilka märkbara skillnader har jag stött på i Sydney än så länge?

Vädret.

Som jag beskrev i mitt andra inlägg i denna blogg är jag helt och hållet en sommarperson. Att få möjligheten att njuta av svensk sommar om och om igen är verkligen något särskilt! Jag bodde i Göteborg under fem års tid under studierna och jag kom att tröttna lite på det mulna och eviga slaskregnet som kunde hänga kvar under en hel eller flera dagar; det som jag har kommit att uppskatta väldigt mycket i Sydney är det faktum att när det regnar så gör det det på ett helt sanslöst brutalt vis! Molnen öppnar upp helt och hållet och plötsligt befinner man sig direkt under Niagarafallen.

Det som är bra är att det börjar lika snabbt som det tar slut; man. Et alltså att det är över efter en timma eller två, medan man i Göteborg bara väntade och väntade på att det skulle sluta.

Effektiviteten

I Australien går saker och ting inte alltid så snabbt som man önskar. Jag har märkt att när någon i Australien säger att det ska fixa någonting inom en viss tid så brukar det inte vara den angivna tiden so gäller trots anvisningen. I Sverige menar jag att de flesta håller den tid som uppges. Här lever man mer efter en ”mañana, mañana”-attityd än vad vi gör I Sverige. Jag gillar att Australiensaren tar det lugnt, absolut, men när jag vill få något gjort en viss så kan det vara stressande att tider inte hålls.

Hälsningsfrasen

”How ya doin’ mate eller ”Are you all right?” ofta hälsningsfraserna man möts av när man skall betala i en affär eller på café. Frågan som ställs är inte förväntad att bli svarad på, utan är endast ett sätt Australiensaren gärna säger ”hej” på. Jag har fortfarande inte riktigt vant mig vid faktumet att personen som frågar inte bryr sig vad jag svarar. Dock tycker jag det är roligt att överraska personen i fråga och ställa motfrågan och fråga hur de mår. Det uppstår alltid en viss förvirring när jag gör det men också ett leende. Jag har bestämt mig för att fortsätta på samma vis framöver; det är alltid roligt att få någon att le, visst?

Nu har vi precis kommit fram och mins kamrater väntar på att jag ska skriva klart (och ärligt talat så mår jag nu lite illa; det är inte optimalt att skriva blogginlägg på sin telefon och bli körd på krokiga små vägar i bergen på samma gång! Så därför sitter jag rätt bra här medan illamåendet går över!). Nu är det dock dags för mig att bege mig ut och vara något mer social, lyssna på fågelkvittret, kanske se en orm eller två och förhoppningsvis andra fina vyer (jag lägger in bilderna från dagens utflykt när uppkopplingen tillåter!).

I nästa inlägg kommer jag berätta för er vad de största lärdomarna är som jag tar med mig från min resa, mitt jobb och allt runtomkring!

 

En död och giftig orm!
En död och giftig orm!
Ett litet vattenfall.
Ett litet vattenfall.
Några trappsteg.
Några trappsteg.

Fredag 10 november

Hej igen.
Då var det dags igen. Som utlovat i gårdagens inlägg skall jag i dagens inlägg upplysa dig om vad man kan göra på helgerna i Sydney.

Just i skrivande stund (tänk på att jag är 10 timmar före Sverige) sitter jag i en bil på väg till ett bergsområde som heter Blue Mountains vilket ligger cirka 2,5 timmars bilresa nordväst om Sydney. Jag och tre vänner är på väg dit för att vandra och njuta av naturen. Vi har precis kommit in i Blue Mountains-området och kör fortfarande, men ser tyvärr inte så mycket på grund av mörkret (och det faktum att jag tittar ner i telefonen och skriver detta just nu!).

”The Three Sisters” i Blue Mountains.
”The Three Sisters” i Blue Mountains.

Vad kan man annars göra i Sydney på helgerna?
Om man gillar musik och dans så är Sydney en väldigt rolig stad att besöka. Här finns det många nattklubbar med riktigt bra ljudsystem och val av musik! De ställen som jag besökt än så länge är ”ivy”, ”Marquee”, ”Scary Canary” och Side Bar. Rekommenderar starkt allihop! Om man är ute efter bra hiphop, house/techno och tropisk house så är ivy ett bra val; där de har ett dansgolv för varje genre (varav ett dansgolv är på ett tak och har en pool! Marquee tillhör casinot i Sydney och är en plats där en relativt känt artist showar varje lördag; senast jag var där såg jag Timmy Trumpet. Scary Canary och Side Bar är två klubbar som ligger i avgränsning till backpacker hostels vilket är roligt om man vill träffa människor från olika delar av världen; dessutom spelar det senaste inom EDM, en genre som alltid går hem hos mig!

Annars är det vanligt att folk åker till stränderna Manly Beach eller Bondi Beach. Två stora stränder där Sydneys surfare ligger och lurar i vattnet och bara väntar på att den där perfekta vågen skall komma. På av stränderna hänger jag gärna med några vänner, lyssnar på musik och pratar om livet.

Annars tycker jag att helgerna bör avnjutas i det lugna. En liten promenad eller löpningstur utmed Sydneys hamn kan vara på sin plats. Gå på upptäckningsfärd ingen obekant del av staden för att hitta ett litet café för att sedan läsa en bok har också varit en återkommande helgsaktivitet.

I nästa inlägg kommer jag att skriva om de största skillnaderna mellan Alingsås/Sverige och Sydney/Australien.

Välkommen tillbaka till mitt näst sista inlägg i morgon!
Vi hörs.
Tao

Ivys takterrass- och poolbar.
Ivys takterrass- och poolbar.
Manly Beach.
Manly Beach.

Torsdag 9 november

Hej igen!
Roligt att du tycker att inläggen är intressanta nog för att fortsätta läsa dem. I dagens inlägg tänkte jag berätta om hur en vardag kan se ut för mig,

Morgonen: Visst känner man att det är svårare att gå upp vissa dagar. Den känslan går dock snabbt över för mig efter att ha stampat in och ut ur duschen. Efter duschen häller jag upp en hög med Weetbix i en skål, täcker dem med mjölk och tuggar försiktigt i mig dem medan jag lyssnar på Ekot från Sveriges Radio. När frukosten är uppäten, tänderna är borstade och håret ligger åt rätt håll kliver jag in i mina älskade Ecco-kostymskor och börjar spatsera mot jobbet (i föregående inlägg inkluderade jag en länk som visade vägen till jobbet!). Ps. De bästa dagarna börjar med ett gym-pass på morgonen innan ovanstående aktiviteter utförs.

Morgon: När jag väl nått mitt skrivbord är det första jag gör att öppna mailen för att se vilka ärenden som finns där för att sedan kunna göra en prioriteringslista över de uppgifter och projekt som behöver göras färdiga under dagen. Genom att bryta ner uppgifter och projekt i delmoment är det lättare att få en överblick över vad det är som behöver göras och därmed ta itu med dem på ett effektivt vis! När väl en lista är skriven och när jag börjar beta av den brukar tiden gå väldigt snabbt…

Lunch: Någon gång under dagen kläms även en lunch in som tur är, och denna kan tas om hand på så många vis i runt arbetsplatsen, som jag beskrev så gott i mitt andra blogginlägg. En ideallunch är för mig att promenera till en av de food-courts som ligger i närheten av jobbet. I dessa finns det ett antal restauranger samlade och om man är två eller tre som skall äta tillsammans brukar alla hitta något som de är sugna på.

Middag: … och sedan plötsligt sitter jag där när solen gått ned (ja, solen går ner relativt tidigt i Sydney, jämfört med Sverige!). Jag tittar då tillbaka på min lista för att se till att allt som jag skrivit har gjorts i den krävda omfattning som jag önskar; om så är fallet traskar jag ut ur kontoret. Om inte, sätter jag mig en liten extra stund för att se till att allt som behöver göras blir gjort innan jag går.

Kväll: När vardagskvällen slår till i Sydney finns det många aktiviteter man kan ägna sig åt. På onsdagarna har jag och några nyfunna vänner ibland gått till ett allmänbildnings-trivia (i Sverige kallar vi det för det mesta Quiz) som hålls på ett ställe som heter Cauliflower Hotel. Det är alltid roligt att tvingas gräva i sina minnesrum i huvudet när frågor mellan himmel och jord ställs. En annan kväll kan tillägnas en liten bit mat i Darling Harbour med någon vän på en av de många barerna som finns där. Det är väldigt mysigt att se ut över hamnen när kvällshimlen täcker Sydney och stjärnorna reflekteras i vattnet.

I nästa blogginlägg kommer jag berätta för er vad det är man kan göra på helgerna i Sydney!
Vi hörs!
Tao

Darling Harbour på kvällen.
Darling Harbour på kvällen.
Cauliflower Hotel, utsidan.
Cauliflower Hotel, utsidan.
Cauliflower Hotel, insidan.
Cauliflower Hotel, insidan.

Onsdag 8 november

Hej igen!
Vad ska jag dela med mig av idag?

Jag tänkte först dela med mig av min vardagliga promenad till och från jobbet. Därefter tänkte jag dela med mig lite av de arbetsuppgifter som jag sysselsätter mig med om dagarna.
Om du klickar här: Vägen till jobbet, kan du se promenaden till jobbet. Videon spelades in på en söndag, annars hade ett stopp vid RICKARDO’S Coffee Shop varit ett måste. 

Utsikten österut från kontorsfönstret.
Utsikten österut från kontorsfönstret.

Tiden går snabbt just nu. Jag är involverad i många olika typer av projekt på en och samma gång, vilket är kul, då jag får möjligheten att prova på många av områdena inom Business Sweden. Eftersom majoriteten av informationen som delats med er i föregående två inlägg handlat om livet utanför kontoret tänkte jag nu att det var lämpligt att berätta om några av de saker jag faktiskt gör på kontoret. 

E-mail-hantering, grundläggande research och analys.
Varje Business Sweden-kontor har ett kontorsspecifikt mail-konto dit förfrågningar skickas när en individ, företag eller instans vill veta mer om just den marknad som finns utanför kontorets väggar. De förfrågningar som kommer in kan beröra i princip allt kopplat till export till Australien och/eller Nya Zeeland och/eller Stilla havsöarna. Min uppgift är att utföra så god research som möjligt för att kunna genomföra en analys och därefter ge en rekommendation utifrån lärdomarna jag dragit. En förfrågan kan komma att behöva bollas med kollegor för att vara säker på att rätt analys gjorts och att rätt rekommendation levereras.

Projekt.
Business Sweden i Sydney sitter med många intressanta projekt för tillfället. I projekten skiljer sig antalet projektmedlemmar; vissa projekt är större; vissa är mindre. Även projekttidslinjerna är olika. Det som dock är detsamma för alla projekt är att de innehåller en handfull data och denna data tas fram genom research. Efter att relevant data letats fram i researchen kan den användas i en analys. Genom en korrekt utförd analys kan man sedan diskutera vilken rekommendation som är önskvärd. I nuläget ligger mitt fokus på delarna research och analys då det generellt sett är de med mer erfarenhet i arbetet som ger rekommendationerna. Dock får jag som Trainee möjligheten att tillföra tankar och insikter i vad som kan vara påverka en eventuell rekommendation och därefter få feedback på dessa tankar. Det är roligt att få arbeta med kollegor som är erfarna i ämnena vi sitter med och höra hur enkelt de sätter sig in i just det ämne och situation som projektet behandlar.

E-handelsguiden för Australien; fortfarande under tillverkning och så småningom läsbar!
E-handelsguiden har varit det projekt som jag varit inblandad i längst på kontoret. E-postförfrågningar och andra inkommande frågor har hjälpt mig att besvara diverse frågor i e-handelsguiden, samtidigt som annan research har varit nödvändig för att kunna svara på så många frågor som möjligt. E-handelsguiden kommer kort och gott innehålla information som är viktig för en aktör som vill börja e-handelsverksamhet mot Australien. Återigen är det research och analys som är de tidskrävande bitarna i projektet. Att hitta information från legitima källor samtidigt som den skall vara betydelsefull för e-handelsguiden som helhet kan ibland vara svårt. Att dubbelkontrollera att källor stämmer och är legitima är nödvändigt men tidskrävande, men när detta gjorts kan man känna sig lugn i att informationen som skrivits ned i alla fall stämmer. Om du har tänkt att bedriva e-handelsverksamhet mot Australien i någon form är guiden något att hålla utkik efter!

I morgondagens inlägg kommer jag att zooma ut och berätta hur en vecka kan se ut. Inlägget kommer att kombinera jobb och fritid i ett. Hoppas att vi ses då! 
Vi hörs
Tao

Tisdag 7 november

(Fortsättning på måndagens avsnitt) På grund av jetlaggen vaknade jag väldigt tidigt på lördagen. Jag hade bestämt mig för att jag ville bo så centralt som möjligt, så att jag kunde gå till jobbet om dagarna, samtidigt som jag ville se havet. Resultatet blev en lägenhet nära Darling Harbour, ett område ett stenkast från CBD (Central Business District) med mysiga barer och restauranger som kysser havet i hamnen. 

Jag började lördagen med en gångrunda runtomkring Darling Harbour. Jag köpte en kaffe, satte mig vid vattnet, tog upp en bok (Shantaram), läste lite, njöt ett tjugotal minuter och kände sedan att det var dags att utforska ännu mer. Min väldigt ostrategiska gångrunda ledde mig till Pyrmont Bay, varifrån jag kunde ta en färja till en annan del av staden (Circular Quay). Från Circular Quay kunde jag sedan ta en annan färja till Manly Beach, en av två väldigt kända stränder i Australien, som jag kände mig tvungen att besöka denna väldigt soliga lördag.

En bild från Manly-färjan. Se så härligt grönt vattnet är!
En bild från Manly-färjan. Se så härligt grönt vattnet är!

Jag glömde faktiskt att ta en bild på Manly Beach och antar att jag njöt för mycket för att ens komma på tanken att ta en bra bild av synen. Senare under dagen svängde jag förbi Michelles lägenhet för att bidra med lite tankar till projektet som hon var involverad i. När vi satt i hennes lägenhet avbröts vi av några färgglada vänner till henne, som tydligen bodde i trädet utanför hennes fönster. 

Efter några minuters bekantskap med Kokoslorikiten (Rainbow Lorikeet eller Trichoglossus haematodus om du så vill) blev jag medbjuden att äta en bit mat och sippa på lite drinkar med Michelle och hennes vänner på kvällen. Det kändes återigen som att mina förväntningar för lördagen slogs med hästlängder.

En vacker och orädd Kokoslorikit.
En vacker och orädd Kokoslorikit.

Söndagen använde jag till att utforska mer av Sydneys centrum. Målet var att hitta ett bra gym och café i närheten och lyckades identifiera båda två! Caféet (Black & Bronze) bjöd på gott kaffe och ett bord på utsidan som jag numera använder som mitt andra hem när jag vill läsa en bok eller bli uppäten av spindeln och det stora nätet (läs svtnyheter.se, Facebook och sociala medier). 

Efter min första helg i Sydney hade jag lyckats identifiera de saker som jag gillade mest med min nya stad.

1. Solskenet. Sommaren har inte ens slagit till i Sydney ännu, men det är fortfarande lika varmt som i Sverige, en varm sommardag . Jag har alltid varit en sommarmänniska och kan inte uttrycka nog av min glädje för min andra sommar i rad.

2. Utbudet av genuin asiatisk mat. Jag är en stor fantast vad gäller asiatisk mat. Oavsett om jag letar efter några traditionella Sobanudlar från Japan, en mycket specifik måltid från nordöstra kinesiska köket eller en traditionell malaysisk Laksa är chansen mycket hög att jag hittar just detta i Sydney och det smakar alltid sååå bra!

3. Utbudet på hälsosam mat. Jag gillar verkligen en riktigt hälsosam måltid, speciellt om den är god på samma gång! Sydney slår alla platser i världen när det kommer till färska, krispiga och friska sallader. Salladerna är inte som de typiska lunch-Caesarsalladerna man får i Sverige; här har dem på något sätt lyckats fylla varje sallad med allt det goda från moder jord. Det finns gott om andra salladsplatser som jag skall besöka framöver.

4. Kulturmixen i Sydney. Sydney har blivit en stad med en mängd kulturer. Varje person jag möter har en fascinerande historia om hur hon/han hamnade på här, på denna sidan av världen, oavsett om det är taxichauffören, baristan i kaffebaren eller om det är frisören. Varje historia jag hör här backas av många svåra men rätta beslut för att berättaren ville komma till exakt denna koordinat så långt bort. Jag känner att det är symbiosen av kulturer i denna stad som definierar vad Sydney faktiskt är och får denna tanke bekräftad av Sydneybor jag möter. Sydney är inte som vilken plats som helst i Australien.

Efter att ha skrivit det här blogginlägget skall jag träffa en vän och ge mig på en stor söndagsbrunch innan vi går till ANZ-stadion för att se the Australiens Nationella Rugbyfinal.

Jag kommer att fortsätta att vara nyfiken och utforska staden så mycket som möjligt under de närmaste veckorna och jag hoppas att du kontaktar mig när du har någon fråga om livet här eller Business Swedens Traineeprogram.

Nu är det dags att sätta på mig sandalerna och njuta av ännu en solig dag. Jag hoppas att du njuter av din med.

I nästa blogginlägg skall jag berätta vad det är jag mer konkret gör på mitt jobb. Vi hörs!

PS. Jag blev faktiskt väääldigt sugen på en polarbrödsrulle med kycklingfilé, avocado och örtaioli från Smörgåsspecialisten när jag skrev punkt två och tre. Sydney saknar faktiskt en Smörgåsspecialisten här nere nu när jag tänker på det (nej, jag har inte blivit mutad för att skriva detta), men det gör ju förvisso alla svenska städer som inte innehar en Smoggan (som jag och vännerna helst kallar det). DS.

På Black & Bronze Coffee Shop.
På Black & Bronze Coffee Shop.

Måndag 6 november

Mitt namn är Tao och jag utövar, som tidigare nämnts i AT, för närvarande den första delen av mitt traineeprogram hos Business Sweden, på deras kontor i Australien. Kontoret, som ligger i Sydney, ansvarar för marknaderna Australien, Nya Zeeland och Stillahavsöarna.

När jag gjorde min flygresa till Sydney bad jag om att få passera Tokyo för att besöka en gammal vän, och därför finns denna fantastiska bild av Mount Fuji i fjärran, från när jag precis hade lyft från Tokyo, med Sydney som destination (jag hade slagit på flygplansläge när bilden togs, såklart!).

Mount Fuji i Japan. Foto: Tao Hemberg Jankel.
Mount Fuji i Japan. Foto: Tao Hemberg Jankel.

Jag anlände i Sydney för cirka sju veckor sedan, onsdagen den  13:e september. Min shuttle buss-förare var snäll nog att låta mig och mina medresenärer göra ett halvvägsstopp på en parkeringsplats på väg till bussdestinationen, för att vi skulle kunna ta våra första bilder av världens kanske mest kända byggnad, Sydneyoperan. Det kändes verkligen som pricken över i:et, att få starta min första dag på ett sådant vis!

Jag gjorde min första arbetsdag på torsdagen. Innan resan till Sydney hade jag varit i kontakt med min handledare, Hanna, som hade gett mig grundläggande information om vad mitt huvudprojekt skulle vara när jag anlände. Huvudprojektet är att skapa en ”E-handelsguide för Australien”, som ska innehålla värdefull information för företag i Sverige som vill etablera sig på e-handelsmarknaden i Australien.

Efter att ha blivit guidad runt kontoret av handelssekreteraren och min chef, Martin, och en gammal trainee och nuvarande konsulten, Michelle, satte jag mig ned vid ett skrivbord med en utsikt över Sydneys affärsdistrikt. Efter att ha glott ut en stund switchade jag om till arbetsläget och började göra grundläggande forskning inom ämnet för mitt tilldelade projekt. Efter några timmar av ”e-handelsforskning” frågade Michelle mig om jag kunde hjälpa henne med ett projekt som hon var involverad i. Jag blev ombedd att göra en grundläggande analys av statistik och översätta den till ord. Torsdagen och fredagen tillägnades de två nämnda projekten, och sedan var det dags för min absolut första helg i Sydney!

Mer om vad jag kom att hitta på under helgen kommer här i bloggen. Jag kommer också att dela med mig av mina erfarenheter som Business Sweden-trainee i Sydney alla veckans dagar inklusive lördag.

Hör gärna av dig till mig om du har någon fråga om livet i Sydney eller traineeprogrammet som Business Sweden erbjuder.

  • Tao Hemberg Jankel
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.