• Foto: JONAS WAHLIN
    VÅRGÅRDATJEJ. Sofia Jarlo är uppvuxen i Vårgårda men bor sedan flera år i Täby utanför Stockholm.
  • ANNORLUNDA HJÄLTE. Nikki, som är huvudperson i Sofia Jarlos nya sagor, är en stark och modig tjej i rullstol. Illustrationen är gjord av Jens Ka.

Sofia gör internationell debut

Vårgårda

Barnboksförfattaren Sofia Jarlo från Vårgårda gör nu internationell debut. Som en av tio författare i världen medverkar hon i den nya appen Bedtime Stories.
Sofia hoppas att sagorna om Nikki, som sitter i rullstol, ska tilltala barn med funktionsvariationer.

Efter två släppta barnböcker i fantasyserien om Ellie i underjorden fick Sofia Jarlo i mars frågan om hon ville skriva sagor till en ny internationell sagoapp. Hon berättar att bolaget som ligger bakom appen, Little Lights Studio, hittade henne på Twitter och att man tidigare samarbetat med jättar i branschen som Disney och Universal.

– Det var ju hedrande förstås. Jag fick väldigt fria händer att komma med en idé till storyn.

Sofia började fundera på vilken sorts berättelser hon själv saknat som pedagog i skolan och förskolan. Hon mindes att hon fick gå från biblioteket tomhänt en gång då hon var ute efter en huvudperson som sitter i rullstol.

Efter lite research och hjälp av flera bibliotekarier på Stadsbiblioteket i Stockholm visade det sig fortfarande vara väldigt skralt med den typen av barnböcker. Och de karaktärer Sofia hittade var inte alls den typen av huvudperson hon själv tänkt sig.

– Nästan alla var avbildade från midjan och uppåt. Och det var alltid någon som satt stilla i rullstol eller blev körd av andra. Som om man inte kunde vara aktiv och klara sig själv. Lite av en offerroll.

Nikki som spelar huvudrollen i de sagor Sofia skrivit är raka motsatsen; en snabb och modig tjej. Killkompis Boltran är i stället försiktig, fundersam och mer introvert.

– De flesta som gestaltas som aktiva och i farten är killar. Därför valde jag att återigen sätta en tjej i huvudrollen, förklarar Sofia som också håller sig kvar i fantasygenren.

Läs mer i lördagstidningen:

  • Den första sagans handling
  • Tog hjälp av en gammal klasskompis
  • Träffade funktionshindrade
  • Fem sagor på fem månader

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.