Hans prisad för sitt jazzhjärta

ALINGSÅS

I hela sitt liv har Hans Zakrisson varit en ambassadör för New Orleans-jazzen. Och för sitt arbete, på och utanför scenen, har alingsåsaren nu prisats med det prestigefyllda Louis Armstrong-stipendiet.

Det är en stolt och ödmjuk Hans Zakrisson som tar emot AT i hemmet på Halövägen. På vardagsrumsbordet ligger en ramförsedd plakett, som talar om att föreningen Klassisk Jazz Stockholm givit honom Louis Armstrong-stipendiet 2017. Stipendiet, som har delats ut sedan 1971 går till musiker som sysslar med den äldre jazzen och som verkar för genren fortlevnad, på ett eller annat sätt.

Och på den beskrivningen kan man nog med fog säga att Zakrisson stämmer in. Som trombonist och ledargestalt för Alingsås Jazzfestival är onekligen Zakrisson den förste man börjar tänka på när det vankas sväng.

”Känns jättebra”

– Det känns jättebra. Det här priset är instiftat till minne av nöjeskvarteren Storyville i New Orleans, där det gick livligt till i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Så livligt att myndigheterna bestämde om att stänga ned, säger Zakrisson.

Året var 1917 vilket också innebär att det i år var hundra år sedan musiken tystnade. Och för att högtidlighålla alla fina toner på alla klubbar arrangerar Klassisk Jazz Stockholm en parad varje år på hösten.

Förutom utmärkelser har Hans en del spelningar uppbokade i almanackan under den närmaste tiden. Självklart ska han medverka på Alingsås Jazzfestival, som arrangeras 20 till 22 april. Till sommaren blir det också en del kyrkospelningar samt festivalspelning i Holland till hösten och turné i Danmark.

”Mot Lyon”

– Nästa vecka åker jag ner till Lyon, i Frankrike, där jag spelar med ett gäng som heter French Preservation New Orleans Jazz Band. Jag hoppar in där ibland.

– Jag är ingen märkvärdig instrumentalist. Men jag har ett stort nätverk, säger Hans, och tillägger att han startade sitt första band i Åmål 1957.

Nu i vår så kommer Hans också att vara med i en ukulelegrupp som pensionärsföreningen SPF Hjorten har satt samman. Samtalen i Hans vardagsrum går nu raskt från ukulelens stämning till trombonens ABC. Och innan vi vet ordet av står vi och spelar en New Orleans-klassiker, som heter Smiles. 

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.