FOTO: Tommy Svensson
FOTO: Tommy Svensson

Ikväll är Kappelin tillbaka i Alingsås

Handboll

Richard Kappelin lämnade Alingsås HK 2010 för sin första proffsklubb Cuenca 2016.
Nu är målvakten 34 år, ett antal utlandsäventyr rikare och spelar i IFK Kristianstad.
– Det ska bli riktigt spännande att komma till Alingsås igen, säger han inför seriefinalen mellan Alingsås HK och Kristianstad.

Inför säsongen valde Richard Kappelin med familj att flytta hem till Sverige igen.
Klubbvalet föll på storsatsande IFK Kristianstad och spelmässigt har de flesta pusselbitar fallit på plats.
– Det tar alltid lite tid innan allting klaffar och dessutom åkte jag på min meniskskada i början av säsongen som gjorde att jag var borta ett antal matcher. Efter den tog det ytterligare tid innan jag fick in en bra känsla igen men mot slutet har det gått riktigt bra. Det senaste landslagsuppehållet gjorde att jag kunde köra hårt på gymmet och träna ikapp mig ordentligt, säger Kappelin.
Efter sju år som utlandsproffs i ett flertal olika länder och ligor har Richard nu valt att flytta hem till Sverige.
För gott, enligt målvakten.
– Vi har köpt hus i Kristianstad och jag bor väl två kilometer från hallen så det mesta stämmer perfekt för oss. Något mer utlandsäventyr blir det inte, vi kände lite grann att ska vi flytta hem så gör vi det för gott den här gången. Det har passat bra med familjen och allting att landa här i Kristianstad, speciellt nu när min fru jobbar lite mer.

Sin vana trogen säger Richard Kappelin även som 34-åring precis vad han tycker och tänker om sporten han utövar.
Efter Kristianstads seger mot Wisla Plock i Champions League senast, kritiserade han den svenska synen på världens största klubbturnering.
– Jag ville väcka en liten debatt i ämnet, det var därför jag uttalade mig som jag gjorde. Det är väldigt stort fokus på den inhemska ligan här i Sverige och inte lika mycket på Champions League. Jag menar, vi mötte HK Malmö två dagar innan vi mötte Wisla Plock vilket gjorde att vi i princip bara hade en taktikgenomgång och fotbollsspel på träningen innan.
Han menar att de svenska lagen och spelarna borde se nyttan med spel i Europa på ett sätt man inte gör idag.
– Vi behöver få mer tid på bättre förberedelser. När jag exempelvis spelade i Spanien vann vi flera matcher på hur bra förberedda vi var, därför tycker jag man borde göra en satsning i Sverige på att spela i Europa. Det är nyttigt för inte minst de unga spelarna att få den hårdheten. Man blir om inte annat bättre förberedd på ett framtida proffsliv.

Precis som vanligt de senaste åren är IFK Kristianstad i topp av tabellen inför seriefinalen mot AHK och formen man kommer med är god enligt Kappelin.
– Vi hade en tuff period när Ola Lindgren var sjukskriven men i övrigt har det gått bra. Bara en förlust i ligan är helt okej och vi har tagit några bra poäng i Champions League, även om krysset hemma mot Zagreb svider lite.
Hur blir det att komma tillbaka till Alingsås igen efter så många år?
– Det ska bli spännande! Jag har varit på besök i staden sedan dess men aldrig varit i Estrad så det blir kul att se vilket mottagande jag får (skratt). Synd bara att det inte är några spelare kvar sedan min tid nu när Marcus Enström och Pontus Johansson slutat. Det hade varit kul att möta Mackan igen om inte annat.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher