Arkivbild: BOSSE ÅSTRÖM
Den 28 november avslöjas årets pristagare.

Kulturhuset kan få inredningspris

Alingsås

Alingsås kulturhus är en av tre nominerade till priset Guldstolen, Sveriges Arkitekters pris för bästa inredningsarkitektur.

Juryn har jobbat sedan i våras och har hunnit besöka ett 20-tal inredningar runt om i Sverige.

– Bland de intryck vi fått från årets studiebesök har vi sett några tendenser, som visar på den gemensamma grund som arkitekter för alla skalor delar, säger juryns talesperson Malin Zimm, arkitekt och omvärldsanalytiker på White, i ett pressmeddelande.

– Mer känslomässigt färgade miljöer, mindre kliniskt vitt, starkare samspel med konstnärliga strategier och ett mer sömlöst och sofistikerat hållbarhets- och tillgänglighetstänkade märks tydligt.

Stadens rum

Zimm pekar också på att flera interiörer präglas av analogier som hämtas från stadsrum; man efterliknar stadens rum i inomhusmiljön. Kommunikationsytor blir ”stråk” och samlingsplatser blir ”torg”, det finns ”grönytor” och små serviceställen i interiörerna, inomhusmiljön blir som en inverterad stad med olika intensitetsnivåer på olika platser.

De nominerade projekten är, förutom Alingsås kulturhus (arkitekt Bornstein Lyckefors), Kontorshotellet Alma (Tham & Videgård Arkitekter) samt Biograf Sture (Marge Arkitekter).

Lekfullhet

Ur juryns nominering, när det kommer till Alingsås kulturhus står följande att läsa: ”Enhetlighet och lekfullhet förenas i en för offentliga miljöer ovanligt energigivande atmosfär. Alingsås kulturhus sprider vardagsrumskänsla och gör kulturen närvarande långt utanför öppettider och ytterväggar.”

– Årets juryarbete har tagit oss till många fantastiska platser, där vi märkt vilken stark påverkan arkitektur har på människors energi, känslor och samspel. Som jurymedlem får man en stark påminnelse om vilken betydelse arkitekters och formgivares kunskaper har för våra livsmiljöer, säger Zimm.

Vem som står som pristagare avslöjas den 28 november, då Sveriges Arkitekter delar ut Guldstolen på Arkitekturgalan på Cirkus i Stockholm. Priset består av en förgylld statyett i form av en stol.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.