Arkivbild: Mikael Svensson
INGEN MARKNAD. Hjälmared folkhögskolas julmarknad lockar många besökare, men i år blir det ingen julmarknad på skolan.

Tradition bryts på Hjälmared

Hjälmared

Det blir ingen julmarknad på Hjälmared folkhögskola i år.
– Vi skulle vilja, men vi måste orka det andra för våra studerande, säger Mikael Lindgren, rektor.

Julmarknaden på Hjälmared folkhögskola är en tradition med många år på nacken. Men i år blir det alltså ingen julmarknad på skolan. Anledningen är att tiden och orken till den stora arbetsinsats marknaden kräver inte finns.

– Efter varje julmarknad är det en fantastisk känsla över vad vi gjort och det våra studerande varit med om. Men resan dit har blivit betydligt tuffare de senaste fem åren. Det är en gigantisk insats alla i vår personal gör, och detta
parallellt med att vi ska motivera de studerande och samtidigt genomföra det som faktiskt är vår huvuduppgift, gör att vi känt under ett antal år att det blivit för tufft att orka med de båda bitarna, berättar Mikael Lindgren.

Världen på skolan

Under åren har skolan genom julmarknaden samlat in pengar till flertalet internationella projekt, bland annat i Sudan och Eritrea.

– Nu får vi tänka till kring hur vi kan engagera oss i ett internationellt perspektiv samtidigt som vi ska klara av det internationella perspektivet i vår egen skola. Världen är här på skolan just nu. Det behöver vi ha krafterna till, säger Mikael Lindgren, som inte tar lätt på beslutet att inte arrangera julmarknad i år.

– Det kommer hit flera tusen personer, och många kommer år efter år. Så det här är inget slarvigt beslut.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.