Arkivbild: PRIVAT
Ulf Esborn, pianoentertainer, vistrubadur och kyrkomusiker.

”Som livet är när det är levande”

Min Spotifylista

Hela mitt liv har egentligen varit musik. Räknade ut att bara fiolövandet under skoltiden uppgick till cirka 10.000 timmar. De flesta dagar handlar det om många timmar fyllda toner. Med tiden har tystnaden fått allt större betydelse. Det är som om öronen och själen behöver vila sig för att kunna ta in det nya på djupet.

Därför är det numera oftast bara musiken i huvudet som snurrar när man är hemma eller åker bil eller nåt. När sen musiken väl hörs gillar jag att lyssna ordentligt så att det inte blir bakgrundskuliss bara.

Försöker att uppskatta olika stilar efter bästa förmåga. Det man inte förstår kan man alltid lära sig nåt nytt utav. Framför allt kan man lära sig förstå andra människor bättre genom att vara öppen för deras musiksmak. Låtarna jag valt här är ett axplock. Som visar min förkärlek för att blanda glädje och vemod, djup och trams, stillhet och livslust. Så som livet är när det är levande. Bifogar några få ord om sångerna. Förhoppningsvis visar det mitt sätt att närma mig både musiken och livet.

Skrolla nedåt för att komma till Spotifylistan

1. Donald Fagen är en husgud sen många år. Hans ”framtidsparodi” blir tyvärr mer och mer verklig. Den ”underbara världen” när datorerna tar beslut bättre än människor lever vi ju mitt i.

2. Beppe Wolgers underbara text och Bill Evans målande pianospel. Två av dom som betytt allra mest för mig. 

3. Stevie Wonder beskriver så fint hur lyckan och vemodet hänger ihop.

4. När det svänger känns livet på riktigt.

5. ”Vem har sagt att just du ska ha hörsel och syn”? Taube påminner om att det inte är en självklarhet att vara frisk och att ha det bra. Förhoppningsvis får vi nåden att vakna till en ny dag ett tag till.

6. Det finns skivor man nästan spelat sönder. Här är en av dessa.

7. Benny Andersson fångar något evigt med sina toner. Det som ord inte räcker till för känns alldeles självklart i hans händer.

8. Kanske en bagatell till låt. Men även bagateller kan berätta saker som formar oss människor.

9. Soluppgången bär på det som den nya dagen behöver. Där finns allt det vi längtar efter. Det vi drömmer om. Det vi saknar. Det som inte blev som vi tänkte. Världen skapas på nytt och det är bara att åka med. Den här sången är även en hyllning till alla fantastiska musiker jag fått spela med. Gösta Linderholm är bara en av dessa.

10. I varje sång, varje musikstycke finns små frön. Tusentals detaljer. Möjligheter som ingen ännu anar. Därför kan musik vara helt outslitlig. Här är ett exempel på hur en känd låt kan födas på ett nytt sätt.

Tack för mig
Ulf Esborn

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.