Vakna Alingsås!

Alingsås

Alltså vad händer i Alingsås? Denna lilla fina småstad där jag med min familj valde att bosätta oss för snart fem år sedan.

Vi ville ifrån storstan och efter mycket letande hittade vi till charmiga småstaden Alingsås. Inte visste vi då hur illa en kommun kan skötas och ingen behöver ta ansvar för det. Man slutar inte att förvånas efter de turer som händer i kommunhuset i Alingsås.

Det tillsätts chefer efter chefer allteftersom andra chefer får lämna. Magnus Thordmark är senaste exemplet på det. I en rekryteringsprocess där man lägger x antal tusen kronor och får in personer som inte är mogna uppgiften är förvånande. Man blir som invånare så oerhört besviken. Vad finns det för ledning och styrning inom kommunhuset kan man fråga?

Rapporten från Ernst och Young visar ju inte bara allvarliga brister hos ABC utan hela Alingsås kommun. Hur länge får det fortgå utan att någon ”högre upp” får ställas till svars för det.

Under de år vi bott här har:

* Ingenting hänt med E20 frågan – att man fortfarande för dialog kring att dra E20 genom stan är ett katastrofalt misstag. Att dessutom fortsätta projektera E20 utanför Alingsås utan att ha den viktigaste etappen klar är för mig otroligt.

* Badhuset – fortfarande vet vi inte vad slutnotan blir på det bygget. Ingen inom Alingsås kommun som är byggherre verkar veta, än mindre när det ska bli färdigställt.

* Skolmat – i de flesta av Sveriges kommuner idag har man tagit ett större grepp kring vad man erbjuder sina barn för mat i skolan. Svenskt kött, närproducerad potatis – ja ursprungsfrågan är viktig. I Alingsås ställer man inga sådana krav på leverantören som har hand om skolmaten. Att det erbjuds thailändsk kyckling och dansk potatis verkar inte vara något konstigt.

* Mjörnstranden – det finns många städer i Västsverige som skulle offra sin högra hand för att få den pärla som Mjörn och Mjörnstranden faktiskt är. Varför inte exploatera detta fantastiska område med nya bostäder, restauranger – en mötesplats där folk vill vara och umgås?

* Nya området kring Bälinge – fortfarande har inte Alingsås kommun lyckats sälja en ENDA industritomt i detta mycket attraktiva område längs E20. I Vårgårda där man började ungefär samtidigt är alla tomter redan sålda.

Är det inte dags för Alingsås kommunledning att vakna, ha lite självinsikt och lämna rodret till någon annan. Att titta på och inspireras av Vårgårda kommun är en start. Där jobbar idag en person på deras motsvarighet till ABC. Skolmaten har de sedan länge ställt krav på och skattepengar får de in via sina nysålda industritomter och andra tomter de släpper för nyproduktion av hus.

Nej, Susanne Wirdemo, Daniel Filipsson och company, det är 2017 nu. Titta er i spegeln, kavla upp ärmarna, se till att åstadkomma en fin kommun där folk vill stanna och bo. Inte en sovstad där ni skapar förakt mellan invånare och kommun.

Aldrig att ett privatstyrt bolag hade accepterat någon av ovanstående punkter i dagens samhälle.

  • #vaknaalingsås
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.