Värdet av nytt blod

Sportbloggen

Fotbollssäsongen har bara en match kvar och det är den mellan AIK och Holmalunds damer till helgen. Ett högoktanigt drama mellan två lag som har allt att spela för, och mycket att förlora. Mest Holmalund såklart.

Men mer om den matchen i lördagens tidning.

Den här bloggen tänkte jag ägna åt nytt, eller åtminstone nyblandat, blod.

För det är trots allt lite silly season i fotbollen just nu, även om det är några dagar kvar tills dess att frimånaden slår upp sina portar och spelarna börjar hoppa mellan klubbar som grodor mellan näckrosblad.

Lika mycket brukar inte tränarna hoppa däremot. Visst, det byts ut tränare här och där mellan varven men sällan är varken rotationen eller nytänkadet särskilt stort på just den fronten.

Men till nästa år är det lite annorlunda och det tycker jag är kanske det mest spännande inför fotbollssäsongen 2018.

***

För vi har nytt eller delvis nytt blod i flera föreningar kommande säsong. Hos Vårgårda tar exempelvis Thomas Östlund över efter Peo Häggström och Stefan Strind. Ett digert arbete för Östlund som därmed ska bygga vidare på ett mångårigt arbete från framförallt Häggström. Men Östlund kommer till Tånga hed med mycket fina meriter och en bakgrund i att utveckla föreningar och unga spelare. Så på förhand känns hans tillsättning helt rätt.

I AIF har Niklas Klingberg precis börjat känna så smått på tränaryrket. Den riviga mittfältaren från ÖIS begår tränardebut på Mjörnvallen nästa år och som brukligt när en tränare börjar på sitt första uppdrag, kan vi räkna med en hel del entusiasm för uppdraget, entusiasm som tillsammans med hans erkända spelskicklighet väger upp för bristande rutin i rollen.

Gerdsken gör förvisso ”bara” en förändring på den assisterande tränarposten, men Samuel Thorell är ändå en av traktens mer spännande tränare tycker jag. Dels på grund av sin ålder och dels på grund av sitt härliga engagemang för sporten. Jag tror GBK kan ha gjort ett litet fynd i Thorell faktiskt, och det ska bli kul att se honom och L-P Björk byggare vidare på Gerdskens starka säsong.

Holmalund lutar sig mot rutin och någon som kan föreningen utan och innan när man anlitar Mikael Öhman som ny huvudtränare. Öhman är en legendar inom HIF-kretsar efter sina många, framgångsrika år i a-laget och såklart i division I. Även här litar säkerligen Holmalund på att bristen på ren tränarrutin de senaste åren (i alla fall på a-lagsnivå) vägs upp av Öhmans klubbkänsla och fotbollshjärna. Jag tror också det är smart att han fortsatt har med sig Anton Stenseke och Christoffer Ängberg som assisterande.

Säven/Hol byter superrutinerade Mats Frank mot inte riktigt lika rutinerade, men likväl väldigt spännande Anders Hindström. Hindström har gjort ett mycket bra jobb med Friscos damer under sina två år och är en kille som verkligen vill något med sin tränargärning. Precis som Gerdsken tror jag Säven/Hol kan ha gjort ett fynd här. Dessutom är det kul att Hindström, som ju inte är från området egentligen, fortsätter inom Alingsåsfotbollen.

Alingsås FC/Holmalunds IF Dam kommer nästa år troligen ha en ny tränare, såvida man inte går ”all in” på Jerry Carlsson och Jenny Holm. Troligen hänger det helt och hållet på divisionstillhörighet, men även här finns det en chans att ett för de lokala fotbollsbesökarna okänt namn tar över.

***

Det är bara några exempel på nytänkande på tränarposten inom den lokala fotbollen som jag verkligen applåderar. Det kan nämligen lätt bli lite stiltje på tränarsidan när det mer eller mindre bara roteras mellan föreningarna vart tredje år eller så. Det är egentligen inget fel med det, föreningarna vet ofta vad dom får och behöver inte chansa med ett oprövat kort. Men ibland behövs nytt blod för att fräscha upp och föda nytänkande också. Och nästa år ser jag lika mycket fram emot att följa tränarna som att följa spelarna.

***

Ibrahim Alushaj till Vårgårda alltså. Gabor Hacker, sportchef, jobbar hårt in i det sista och löser här en på papperet ny stark värvning till Vårgårda. Det är inte minst ett bevis på att föreningen som sådan lockar. Ett fint kvitto till alla som jobbat med VIK de senaste åren.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.