Foto: BRIS
ARBETAR FÖR BARNEN. Stina Michelson, kurator på Bris, menar att vuxna kan göra en stor insats i att se och bekräfta barn i sin närhet, och våga agera om någon far illa.

Många ringer Bris vid jul

Alingsås

Förra året hade Bris 1 321 kontakter med barn och unga under jullovet och de räknar med ungefär samma tryck i år.
– I många av samtalen ligger fokus på familjen, och det kan vara på många olika nivåer, säger Stina Michelson från Alingsås, som arbetar som kurator på Bris.

Stina Michelson har arbetat som kurator på Bris i närmare fem år. Hon menar att trycket på Bris, som man kan kontakta via chatt, mejl och telefon, är ganska konstant.

– Det ökar inte speciellt mycket över julen, men det minskar inte heller. Innehållet i samtalen påverkas däremot såklart av att det är en stor högtid som väntar, säger Stina, och fortsätter:

– I många av samtalen ligger fokus på familjen, och det kan vara på många olika nivåer. Det handlar om oro inför hur det ska bli och de förväntningar som finns. Det behöver inte bara vara att föräldrarna ska dricka mycket alkohol, även om det också finns med. Det finns bland annat oro kring familjens ekonomi och vad man ska få i julklapp. Där jämför man sig också med andra.

Har ökat

Bris tar emot samtal från barn och unga varje dag året runt. Det finns även en vuxen­telefon för vuxna som behöver stöd i frågor som rör barn. Antalet personer som tar kontakt med Bris har ökat för varje år, under den tid Stina har arbetat på Bris.

– Vi hoppas den ökningen beror på att barn får veta att vi finns, och även att barn vågar prata om sina känslor och tankar i större utsträckning.

Om gränser

Stinas erfarenhet är att de samtal som kommer in till Bris nu handlar om ungefär samma saker som för fem år sedan.

– Men frågor som handlar om asyl och migration har såklart ökat även hos oss, det finns många som far illa och mår dåligt, säger Stina, som också har märkt att höstens metoo-kampanj påverkat barn och unga.

– Vi tycker vi fått fler frågor från barn som handlar om gränser kring kroppen, både från tjejer och killar, och det tycker vi såklart är jättebra.

Våga se

Enligt Stina kan vuxna göra en stor insats i att se och bekräfta barn i sin närhet.

– Alla barn mår ju bra av att bli sedda och bekräftade av vettiga, schyssta vuxna som kanske inte är i den egna familjen. Kan man göra det kan man göra stor skillnad. Speciellt nu under julen, då skolor och allt annat är stängt, men det är generellt viktig att alla vuxna runt barn vågar se och agera.

Prata om sociala medier

Ett konkret tips från Stina nu när julen står för dörren, och som knyter an till de förväntningar som finns på denna högtid, är att man pratar med barn om att bilden i sociala medier inte alltid ger en rättvis bild av verkligheten.

– I sociala medier förmedlas ofta hur fint och bra man har det men jag tror det är bra att prata med barnen om det man visar där kanske inte stämmer med verkligheten.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.