Foto: STEFAN SAMUELSSON
OROLIGA. Såväl Alice Winroth, studeranderådet, som Signe Källström, Elin Lyckander och Stina Nilsson på Hjälmareds folkhögskolas bibellinje är engagerade i Nofals öde.

Deras klasskamrat hotas av utvisning

ALINGSÅS

Två afghanska killar från Alingsås och Vårgårda hotas av utvisning i dagarna.
– Det känns så omänskligt alltihopa, säger Elin Lyckander, klasskamrat till en av killarna på Hjälmareds folkhögskola.

Hon och hennes kamrater på Hjälmareds bibellinje drog i tisdags igång en namninsamling till stöd för 22-årige Nofal, som greps av polisen i förra veckan när han och hans svenska mamma var på väg hem till Vårgårda från Hjälmared.

Nofal fördes till häkte och sedan till Migrationsverkets förvar i Kållered, där han är nu och riskerar utvisning. Ett plan ska enligt uppgift lyfta till Afghanistan under december månad.

Nofal kom till Sverige i början av 2014. I vintras fick han det senaste avslaget på sin asylansökan, trots att han hade konverterat till kristendomen innan han sökte asyl.

Efter att ha bott på annat håll i landet kom han till en familj i Eklanda utanför Vårgårda i somras. Han är numera aktiv i Equmeniakyrkan Storsjöstrand, döpt och går i bibelskola.

– Han har ett kors tatuerat på armen. Tatueringen visar att han är öppet troende. Det är livshotande för honom att skickas tillbaka till Afghanistan, säger Signe Källström.

Klasskamraterna och de övriga nästan 500 personerna, som har skrivit på namninsamlingen hittills, hoppas att Migrationsverket ska ta hänsyn till att Nofal blivit kristen. FN:s flyktingkonvention slår fast att en asylsökande betraktas som flykting om personen har välgrundade skäl att vara rädd för förföljelse på grund av sin religiösa eller politiska uppfattning, sin ras, religion, nationalitet eller tillhörighet till viss samhällsgrupp.

I förvaret i Kållered sitter också just nu bland andra 18-årige Zahid, som bor i Alingsås. Han fruktar för sitt liv eftersom en man dödades i samband med ett bråk som uppstod när Zahid höll på att kidnappas av talibaner för att bli Bacha Bazi, sexslav till krigsherrar.

Maria Johansson i föreningen Goda krafter berättar att Zahid fick utvisningsbeslut i maj och att Migrationsverket ansåg att hans uppgifter var osammanhängande och kunde inte styrkas med skriftliga bevis.

– Nu har vi, med hjälp av Zahids familj i Turkiet, lyckats få ut polisrapporter med mera som styrker allt det som Zahid tidigare sagt, säger hon och tillägger att hela familjen har ett dödshot över sig.

– Trots det anser Migrationsverket att Zahid kan resa tillbaka till sin hemprovins och leva där helt ensam. Även nu har han fått avslag på sin anmälan om de hinder som finns för att kunna utvisa honom. Motiveringen är att det inte är nya omständigheter, fortsätter Maria Johansson.

Läs mer i lördagstidningen:

  • Svenska mamman om Nofals anpassning till Sverige och den stora polisinsatsen vid gripandet
  • Zahids otur – tre månader ifrån nytt hopp

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.