• STIGS BOK KLAR. Alingsås Tidnings mångårige medarbetare Stig Gustavsson, reporter och fotograf i Vårgårda, hann inte bli klar med sin bok innan han förlorade kampen mot cancersjukdomen. Men nu finns hans bok att köpa.
  • FOTO: Privat
    FAMILJEN HAR SLUTFÖRT BOKEN. Stigs familj har skrivit var sin del, som knyter ihop boken. Från vänster: Hanna, Jakob, Elin, Julia och Carola.

Familjen har slutfört Stigs bok

Vårgårda

AT:s mångårige medarbetare i Vårgårda Stig Gustavsson kämpade i flera år mot sin svåra cancersjukdom. Han berättade om sin situation för AT:s läsare i gripande texter, som berörde många. Nu har familjen färdigställt boken Stig så gärna ville skriva, men inte blev klar med innan livet satte punkt.

Stigs fru Carola och barnen Julia, Hanna, Jakob och Elin har bidragit med texter i boken.

– Det känns fint och ansvarsfullt att slutföra Stigs vilja. Det har varit en viktig process för hela familjen, säger Carola Gustavsson.

Beskedet om cancer

I januari 2012 fick Stig Gustavsson besked att han fått cancer.

– Det började redan året innan, då Stig inte kunde sova. Då hade han högt blodtryck och fick medicin för det, säger Carola.

Men det visade sig alltså var betydligt allvarligare än bara högt blodtryck. Livet tog en helt ny riktning för Stig och för familjen.

– Det har varit ledsamt och vi har gråtit många tårar, men vi försökte ändå leva livet. En dag ska vi alla dö, men alla andra dagar ska vi leva. Vi förgyllde tillvaron så gott det gick, berättar Carola.

Guldkorn i mörkret

Familjen Gustavsson har alltid haft en stark sammanhållning, som var en stor tillgång och hjälp när det kändes som svårast.

– Stigs öppenhet med sin sjukdom var också en styrka, säger Carola.

Han hade en förmåga att se ljuset och hoppet även i mörkret. Boken har också titeln, ”Hoppet – Det finns guldkorn också i dödsskuggans dal”.

Under sjukdomstiden gick hälsan upp och ned som en berg- och dalbana. I boken finns texter som Stig skrev i Alingsås Tidning, några dikter och bilder han tagit.

– Jag och barnen har skrivit var sin del. Jag tycker att barnens texter är jättebra, vi har alla våra egna upplevelser. Våra texter hjälper läsaren, de knyter ihop det som Stig har skrivit, säger Carola.

Lättläst bok

Stig kunde uttrycka sig i tal och skrift. Det vet alla som läst hans texter i Alingsås
Tidning och lyssnat på de gripande föredrag han höll om sin sjukdom.

Stigs önskan var att det skulle bli en lättläst och luftig bok. Och det har det blivit. Boken är på 128 sidor.

Hela processen har varit viktig för familjen.

– Vi har bearbetat sorgen och inte flytt i från den. Det känns bra att boken slutförts, säger Carola.

Till sjukhus i Kongo

Omkostnaderna för boken har skänkts av goda vänner till familjen. Därför går alla intäkter oavkortat till Panzaisjukhuset i Kongo.

– Det var Stigs önskan och det känns fint för oss i familjen, säger Carola Gustavsson.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.