Foto: Philip Mauritzson
HÄLSOMEDVETEN. Hans Jartoft låter frukt och bär ta plats i sina desserter.
Foto: Philip Mauritzson
HÄLSOMEDVETEN. Hans Jartoft låter frukt och bär ta plats i sina desserter.

Hans ger ut sockerfri dessertbok

Alingsås

För många svenskar är tillgången på frukt och bär i sin omedelbara närhet en självklarhet. Men i ett internationellt perspektiv är det en lyx. Nu ger alingsåsaren Hans Jartoft ut en bok med dessertrecept där bären och frukterna får ta plats och sockret lyser med sin frånvaro.

Swedish desserts: fruits and berries from Swedish gardens – så heter Hans Jartofts dessertbok, där recept blandas med fakta om frukterna och bären liksom hur de ingredienser som används i recepten påverkar våra kroppar och vår hälsa.

– Jag har länge tänkt på att jag skulle vilja skriva något intressant och roligt om mat, och jag funderade länge på
i vilket format jag skulle göra det, säger Hans.

En lyx

För två år sedan mötte han en affärsbekant från Kina, som kom med förslaget om att Hans borde skriva om den svenska matkulturen.

– Det finns ju redan massa böcker om våra mattraditioner, även på engelska, men det fick mig att börja fundera på hur det i ett internationellt perspektiv är en väldig lyx att kunna plocka bär och frukt i sin egen trädgård, berättar Hans.

Honung som sötning

En annan viktig del i valet av ämnet för boken är alltså Hans brinnande intresse för hur det vi stoppar i oss påverkar vår hälsa.

– Den mat som framför allt gör oss sjuka är den med socker i. Det var när jag lyssnade på en intervju med Ann Fernholm för fem år sedan som jag verkligen började
förstå vad som händer i kroppen när vi äter socker och vetemjöl, säger han, och fortsätter:

– Basen i många av recepten i boken är istället rivna nötter, på ett eller annat sätt. Som sötningsmedel är det ofta honung, men då är det väldigt lite. Dadlar ingå också i en del recept, förklarar Hans.

Men är det verkligen så farligt med socker? Det kommer larm åt alla håll, och det finns forskning från båda sidor …?

– När man lär sig mer om tillståndet i världen så ser man att ju större ett företag är, desto mer är det benäget att offra vad som helst för sin vinst. De stora globala livsmedelsföretagen är inget
undantag. De fabricerar forskning för att lägga ut dimridåer och mörka problemen med ohälsosam mat. Det är inte kontroversiellt om man sätter sig in i det. Grundprincipen är att socker och vetemjöl förstör din hormonreglering och din hälsa, vilket är väldigt lönsamt för storindustrin. Den här boken är mitt sätt att visa att man kan göra jättegoda desserter av bättre ingredienser än socker och vetemjöl

På engelska

Boken är, som titeln avslöjar, skriven på engelska. Förklaringen till det är den uppsjö av receptböcker på svenska som släpps varje år.

– Det ges ut flera hundra receptböcker på svenska i Sverige varje år! Boken skulle
drunkna bland alla andra receptböcker. Jag ville också göra något som kan locka turister att få med sig ett minne från Sverige som kan ge nya perspektiv, både på vad som är gott och hälsosamt.

”To bant”

Utöver att Hans bjuder på fakta om frukterna och bären som används i recepten återfinns också en hel del annan matnyttig information i boken. Ett exempel på det är var ordet banta kommer ifrån.

– Idag vet nästan ingen i England vad ”to bant” betyder, samtidigt som alla i Sverige känner till ordet banta. Men för över 100 år sedan i England var ordet vanligt före­kommande, och det var då det spred sig över till Sverige. Att nästan ingen i Sverige minns att ordet myntades av William Bantings lågkolhydratkost, och att det inte betyder att äta mindre, tycker jag är intressant så jag har skrivit lite om den historien i boken.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher