Foto: PRIVAT
Amanda Esborn.

”Har varit min favoritlåt sedan den skrevs”

Min Spotifylista

Min farbror talar ofta om mat som en metafor för musik. Jag tänker att musiklyssning kan liknas med att äta mat. Ibland får man sig en grådaskig ärtsoppa som bara växer mellan kinderna, en korv med bröd dränkt i felixketchup, eller också får man en halstrad torskrygg toppad med forellrom och friterad lök, som gifter sig så bra i munnen att man vill gråta.

Skrolla nedåt för att komma till Spotifylistan

Skulle säga att musik väcker liknande känslor i mig. Musik får mig att känna mig levande på så extremt många olika sätt. Antingen gör den mig förbannad genom att inte alls falla mig i smaken precis som ärtsoppan, eller så är den där som ett bakgrundssus medan jag borstar tänderna, sådär varken eller. Men oftast gör den mig lycklig på ett sådant sätt som ingen annan kan.

Jag föddes mitt under en slickepok som speglade den amerikanska västkustrocken. Jag skyfflades rätt in i Chicago och Totosoppan vilket jag njöt av att befinna mig i, såpass mycket att jag blundade för allt annat. Men idag älskar jag blandningen av 80-talstrummor, tajta synkoper, textpoesi, svensk-engelskt, gammalt som nutid, elektroniska etapper, vispop osv. Därmed inte sagt att en låt tvunget behöver innehålla alla ingredienser, men det ena behöver heller inte utesluta det andra. Jag tänker att varje musikstil kan liknas vid en pusselbit, och det säger ju sig självt hur ett resultat ser ut om bitar fattas. Alla stilar är viktiga, och nedan kommer en lista som speglar hur mitt pussel skulle kunna se ut. 

  1. Joni Mitchell är och kommer alltid vara min stora förebild i lyrik och sättet att lägga upp melodier.
  2. Jag pratade om gammalt blandat med nytt. Detta album är precis så.
  3. Lyssnar mycket på svensk musik, vilket till stor del innefattar Kent. Här är en utav deras finaste låtar.
  4. Gråtig, fantastisk ballad som ska lyssnas i bra högtalare med hög volym.
  5. Ted Gärdestad behöver ingen kommentar.
  6. Har varit min favoritlåt sedan den skrevs. Tänker att den eventuellt får ha en plats på mitt framtida bröllop.
  7. Denna låt innehåller sväng av rang.
  8. Billy Joel är fantastisk, så också hans låtar. Väldigt kul att spela på piano.
  9. Glädje, slick och gött trumkomp.
  10. Ännu en låt som väl beskriver då och nu. Älskar’t!

Tack för mig!
Amanda Esborn

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.